Επιστροφή στα θρανία για την Μέρκελ

Επιστροφή στα θρανία για την Μέρκελ

Πιο διαβασμένη αυτή τη φορά η Καγκελάριος, παρέδωσε μαθήματα για το Τείχος του Βερολίνου.

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε γέλια σε νεαρούς μαθητές, όταν επισκέφτηκε διεθνές ευρωπαϊκό σχολείο στο Βερολίνο και μετακόμισε… την πρωτεύουσα της Γερμανίας στη Ρωσία.

Αυτή τη φορά η Καγκελάριος έκανε μάθημα ιστορίας για την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου, που διαιρούσε την πόλη και έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, σε μαθητές Λυκείου. Η Μέρκελ , που μίλησε για περίπου μια ώρα, ανέφερε πως οι παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας της Γερμανίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Τα στραβά μάτια κάνουν Μέρκελ και Σόιμπλε

Άρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα. Στη συνέχεια εκμυστηρεύθηκε ότι επρόκειτο για την πρώτη διδασκαλική εμπειρία της. Η γερμανίδα καγκελάριος φορούσε πράσινο-μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, έσφιξε τα χέρια μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

«Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο», θυμήθηκε εν είδει προλόγου, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες (ρωσικά και αγγλικά), τα γερμανικά και τα μαθηματικά. Σημείωσε πως την ενθουσιάζει το γεγονός ότι μοιράζεται με εφήβους γεγονότα τα οποία έχει ζήσει προσωπικά.

Η επίσκεψη της προκάλεσε ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου και σίγουρα πήγε καλύτερα από την περσινή της απόπειρα να γίνει δασκάλα. Για την ιστορία, τότε η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να γίνει ένα με τα παιδιά που έψαχναν στον χάρτη τις πατρίδες της. Έτσι όταν της ζήτησαν να βρει την γενέτειρα της, το Αμβούργο η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να εντοπίσει πρώτα το Βερολίνο. Στην αναζήτηση της, όμως η Μέρκελ έδειξε τελικά τη Ρωσία!

«Το Βερολίνο πρέπει να είναι εδώ; Ή εδώ;» είπε η Μέρκελ και έδειχνε την Μόσχα. «Όχι…Και τι είναι εδώ;» ρώτησε τον καθηγητή η καγκελάριος.

«Αυτή είναι η Ρωσία» απάντηση ο καθηγητής της γεωγραφίας μάλλον έκπληκτος από τις γνώσεις της Μέρκελ. «Τι; Η Ρωσία; Τόσο κοντά;» ρώτησε με έκπληξη η Γερμανίδα καγκελάριος.

Δείτε το συλλεκτικό πλέον βίντεο