Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Danone

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Danone

Σύμφωνα με τον Χάρη Φεύγα, η εταιρεία με τις επενδύσεις της αυξάνει το μερίδιο αγοράς στην κατηγορία των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θετική είναι η πορεία της Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς φαίνεται να εμφανίζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και να εδραιώνει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ενώ εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2014 για την εταιρεία στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτεροι συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, όπου έχει παρουσία η Danone.

«Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Danone εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης περί το 12% σε όγκο, ενώ είμαστε μία από τις τρεις εταιρείες του κλάδου που αυξάνουμε το μερίδιο αγοράς στην κατηγορία των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, επιστρέφοντας έτσι και πάλι στην 4η θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Φεύγας.

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, η ανοδική πορεία της εταιρείας είναι αποτέλεσμα της νέας εγχώριας επικοινωνιακής καμπάνιας του Activia, που ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σε συνδυασμό με τη μείωση τιμής κατά 10%, ανέπτυξε την καταναλωτική βάση της μάρκας. Ο κ. Φεύγας τόνισε ότι η εταιρεία επενδύει ετησίως περί τα 3 εκατ. ευρώ για το λανσάρισμα των προϊόντων και ενέργειες μάρκετινγκ.

Στο σύνολο του 2013 η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ, σύμφωνα με τον κ. Φεύγα, διατήρησε θετική κερδοφορία, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, που ήταν και πρωταρχικός στόχος της διοίκησης. Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μία σημαντική αγορά και η εταιρεία συνεχίζει τη δραστηριότητά της και τις επενδύσεις της ενώ παράλληλα μειώνει τα κόστη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Φεύγα, δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ούτε σε απολύσεις.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Φεύγας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στη διοίκηση για ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα. Τόνισε ειδικότερα ότι μία επένδυση σε εργοστάσιο δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της διοίκησης χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει.

Παράλληλα, με στόχο την επίτευξη αποδοτικών συνεργιών, η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα σχεδιάζει και προωθεί με την επχείρηση του ομίλου στην Ελλάδα, Numil συστέγαση και επέκταση του μοντέλου παραγγελιοληψίας από την Αττική σε όλη την Ελλάδα με κοινό τμήμα για τις δύο εταιρείες.

Το 2013 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,15 εκατ. ευρώ το 2012 ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε περίπου 25,17 χιλ. ευρώ. Η μείωση των πωλήσεων ήταν απόρροια της μειωμένης αγοραστικής δύναμης και του μέχρι πρόσφατα επικεντρωμένου προϊόντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, κυρίως λειτουργικών.

Στο σύνολο του 2014 οι πωλήσεις αναμένεται να κινηθούν πάνω από το επίπεδο των 20 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας ποσοστιαία μεταβολή 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη προ φόρων να διαμορφωθούν στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτια, επιδόρπια γιαουρτιού και γλυκά επιδόρπια) ο κ. Φεύγας τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων δεν γλύτωσε από τις «πιέσεις» της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, η αγορά συρρικνώθηκε φτάνοντας στους 70 χιλ. τόνους κατανάλωσης ετησίως από 84 χιλ. τόνους που ήταν πριν την κρίση.

Το 2013 αλλά και κατά τη φετινή χρονιά η αγορά έχει διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα σε όγκο, μετά από μεγάλη πτώση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σε αξία πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 1,4% και εφέτος αναμένεται να είναι στο -1%, σύμφωνα με τον κ. Φεύγα.

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής αναδιοργάνωσης του ομίλου – που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του 2013 – η Danone Ελλάδος θα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχήματος που θα καλύπτει όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα κάθε υποστηρικτικό τμήμα (οικονομικό προσωπικού, Logistics. Planning, IT) καθώς και το Μάρκετινγκ θα αποτελεούν μέρος του ενιαίου τμήματος για όλη τη ΝΑ Ευρώπη, με το τμήμα πωλήσεων να παραμένει ανεξάρτητο σε κάθε χώρα της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη:

Επανασχεδιασμός στρατηγικής για την Danone

Ψήφος εμπιστοσύνης στο «Γαλακτοπωλείο» της Danone

Ένα γιαούρτι για τη Shakira