Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014 «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014 «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

Ικανοποίηση για την -μικρότερη από το αναμενόμενο- ύφεση και για την αύξηση της κατανάλωσης.

Η μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2014 ήταν σημαντικά καλύτερη από την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ (flash estimate), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2014.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, «ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αρχικά εκτιμούσε μείωση 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση περιορίστηκε στο 0,9%. Διαφαίνεται συνεπώς μια σαφής τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε ετήσια βάση (-6,0% στο Q1/2013, -4,0% στο Q2/2013, -3,2% στο Q3/2013 και -2,3% στο Q4/2013), η οποία παρατηρείται σε όλες τις βασικές μεταβλητές που συνθέτουν το ΑΕΠ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια από την πλευρά των επενδύσεων, με τη μείωση να περιορίζεται για πρώτη φορά σε μονοψήφιο αριθμό στο ίδιο διάστημα. Θεαματική είναι η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών προσθέτει ότι «Τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Τέλος, οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαγράφουν εντόνως ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση να έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα: 5ετία 4,25%, 10ετία 5,70%, διαφορά απόδοσης (spread) με Γερμανία 434. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014».

Διαβάστε ακόμη:

Θετικά αντιδρούν οι αγορές στα νέα μέτρα της ΕΚΤ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο τρίμηνο

Το «μενού» της μυστικής συνάντησης Στουρνάρα – Λαγκάρντ