Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 βλέπει ο Μιχάλης Σάλλας

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 βλέπει ο Μιχάλης Σάλλας

«Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.

Ο κ. Σάλλας έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Όσον αφορά τις τράπεζες και την πρόσβαση τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ο Μιχάλης Σάλλας ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η επαναφορά του “waiver” για τα ελληνικά χρεόγραφα, που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών, είπε ο κ.Σάλλας, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, επισήμανε ότι εξετάζονται οι ειδικοί τρόποι και κάρτες με κίνητρα για τους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες με διαχρονική σχέση με την τράπεζα ώστε να τους ανταμείψει που στάθηκαν αλληλέγγυοι όλα αυτά τα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Τρ. Πειραιώς: Αύξηση 9% στα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων