Επιστροφή στις αγορές με νέο επταετές ομόλογο

Το ελληνικό δημόσιο έδωσε την εντολή στις ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία. «Στο κοντινό μέλλον» η τελική έκδοση.

Στην έκδοση 7ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με σχετική ανακοίνωσή του ΟΔΔΗΧ προς το Χρηματιστήριο δίνεται εντολή στις τράπεζες BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση που πραγματοποιείται μετά την κυβερνητική αλλαγή και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοσή του μπορεί να γίνει ακόμη και την Τρίτη, με τον στόχο του επιτοκίου να τοποθετείται κοντά στο 1,8%, εφόσον αυτή τη στιγμή στη δευτερογενή αγορά το 7ετες τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,55%.

Υπενθυμίζεται ότι Ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει δανειστεί με την έκδοση 5ετους και 10ετούς ομολόγου περίπου 5 δισ. ευρώ. Επομένως με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος είχε προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ ή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι στη δευτερογενή αγορά μετά το ράλι των τιμών που είχε παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου επικρατούν «διορθωτικές τάσεις» με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να έχει φθάσει το 2,37% από 2,01% που είχε υποχωρήσει.

Ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και να πιάσει πριν το καλοκαίρι τον στόχο για την άντληση 7 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα