Επιστροφή της βρετανικής οικονομίας στα επίπεδα της κρίσης του 2008- Το σχέδιο Τζόνσον για άρση περιοριστικών μέτρων

Επιστροφή της βρετανικής οικονομίας στα επίπεδα της κρίσης του 2008- Το σχέδιο Τζόνσον για άρση περιοριστικών μέτρων
epa08169733 A general view showing commuters crossing London Bridge into the City of London financial district of Central London, Britain, 27 January 2020. The United Kingdom is due to leave the European Union on 31 January 2020 with an unknown effect of the financial sector of the British economy. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας οδεύει προς τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300.... ετών.

Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού οδήγησε σε συρρίκνωση-ρεκόρ 5,8% της βρετανικής οικονομίας τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων και του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχώρησε 2%, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008. Παρά την επιστροφή στα επίπεδα κορύφωσης της κρίσης, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,5% των οικονομολόγων του Reuters.

Παράλληλα, είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη βουτιά 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας οδεύει προς τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300…. ετών, με ανοικτό το ενδεχόμενο για συρρίκνωση έως και 14% του ΑΕΠ, αλλά και δυνητική ανάκαμψη 15% το 2021.

Ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Βρετανία έφθασε τις 38.000 έως τις αρχές Μαΐου, μακράν ο χειρότερος επίσημος απολογισμός μέχρι τώρα στην Ευρώπη, εγείροντας ερωτήματα για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην κρίση της covid-19.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) για την Αγγλία και την Ουαλία αναφέρουν πως ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 38.289 έως τις 3 Μαΐου- σχεδόν 6.000 περισσότεροι σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters βάσει στοιχείων για τους καταγεγραμμένους θανάτους.

Αν και οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού καθιστούν δύσκολες τις συγκρίσεις με άλλες χώρες, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Βρετανία ήταν από τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 285.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Χθες ο Τζόνσον παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή της Βρετανίας στη δουλειά, περιλαμβανομένων συστάσεων για χρήση χειροποίητων καλυμμάτων προσώπου- αν και η προσπάθειά του να άρει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού προκάλεσε σύγχυση.

Ένας τόσο υψηλός απολογισμός θανάτων στη Βρετανία αυξάνει την πίεση που ασκείται στον Τζόνσον: τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown, να εισαγάγει μαζικά διαγνωστικά τεστ και να εξασφαλίσει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Τα στοιχεία σχηματίζουν μια δυσοίωνη εικόνα για τα γηροκομεία, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από τον ιό. «Τα γηροκομεία δείχνουν την πιο αργή μείωση, δυστυχώς», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο στατιστικολόγος της ONS Νικ Στράιπ. «Για πρώτη φορά απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ, υπήρχαν συνολικά περισσότεροι θάνατοι σε γηροκομεία απ’ ό,τι σε νοσοκομεία εκείνη την εβδομάδα.»

Τα στοιχεία δείχνουν τώρα πως το ένα τρίτο όλων των θανάτων από COVID-19 στην Αγγλία και στην Ουαλία σημειώθηκε σε γηροκομεία. Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα γηροκομεία υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από μια πολιτική που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τα νοσοκομεία της χώρας από την COVID-19, αφήνοντας πολλούς από τους πιο αδύναμους εκτεθειμένους.

Σχέδιο Τζόνσον για άρση περιοριστικών μέτρων

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο εξόδου από το lockdown, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρουσίασε χθες με τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες τα «πρώτα, προσεχτικά βήματα», το πρώτο σχεδιάγραμμα, όπως είπε, προς την χαλάρωση των μέτρων,

Ακολουθούν τα κύρια σημεία του 51σέλιδου εγγράφου.

Πόσο γρήγορα;

Δεν πρόκειται για μία βραχυχρόνια κρίση. Είναι πιθανόν ότι η Covid-19 θα κυκλοφορεί στην κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας, πιθανώς, περιοδικές επιδημίες. Στο εγγύς μέλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν μεγάλα επιδημικά κύματα χωρίς την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.

Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορούμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Οι ευάλωτοι

Οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να προφυλάσσονται για ορισμένο διάστημα.

Πίσω στην δουλειά;

Στο ορατό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και όχι στον κανονικό χώρο εργασίας, όταν είναι δυνατόν.

Όλοι οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργασθούν από το σπίτι θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, εάν οι χώροι εργασίας είναι ανοικτοί.

Σχολεία

Τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμασθούν να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι όλα τα παιδιά του δημοτικού να επιστρέψουν στο σχολείο πριν από το καλοκαίρι για έναν μήνα, εάν γίνει δυνατόν.

Μεταφορές

Όλοι, περιλαμβανομένων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου είναι εφικτό. Κινηθείτε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά.

Διεθνείς μετακινήσεις

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αυτοαπομονώνονται για δεκατέσσερις ημέρες. Όλες οι μετακινήσεις εντός της Κοινής Περιοχής Μετακινήσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Αγγλονορμανδικές νήσοι) θα εξαιρούνται επίσης από τα μέτρα αυτά.

Αυτά τα διεθνή ταξιδιωτικά μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Μαΐου, αλλά θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες θα εκδοθούν σύντομα και ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα ενημερώνεται τακτικά.

Διευρυμένα νοικοκυριά

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διευρύνουν την ομάδα προσώπων του νοικοκυριού τους για να περιλάβουν ακόμη ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία.

Μη αναγκαία καταστήματα

Τα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου.

Μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα καταστήματα προσφοράς προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) και επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, παμπ και ξενοδοχεία), δημόσιοι χώροι (όπως χώροι θρησκευτικής λατρείας) και χώροι ψυχαγωγίας (όπως σινεμά).

Μάσκες

Η κυβέρνηση συνιστά στους ανθρώπους να φορούν καλύμματα προσώπου σε κλειστούς χώρους, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι πάντα εφικτή.

Έξοδοι

Οι άνθρωποι μπορούν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι θα μπορούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους όσες φορές θέλουν κάθε μέρα. Μπορούν να οδηγούν ανεξαρτήτως κοινωνικών αποστάσεων.

Συμμόρφωση

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, όπως έχει να δει να γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

Κόστος

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι εξαιρετικά δαπανηρά και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν για μεγάλη χρονική περίοδο. Καθώς η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα παρόντα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση θα χρειασθεί να μειώσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις εργασίες τους.