Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης αναμένουν οι ΗΠΑ

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης αναμένουν οι ΗΠΑ
Photo: REUTERS

Έρευνα 70 οικονομολόγων για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί προς τα τέλη του έτους και να διατηρήσει τη δυναμική του έως το 2014, οδηγώντας σε σημαντική μείωσης της ανεργίας, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με τη συμμετοχή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος οικονομολόγων.

Η αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης προεξοφλείται ήδη από τα ισχυρά στοιχεία των πρόδρομων δεικτών της μεταποίησης και των πωλήσεων αυτοκινήτων. Η οικονομία των ΗΠΑ, ωστόσο, πρέπει να ξεπεράσει πρώτα το εμπόδιο που έχει σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική της, καθώς επίκεινται διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του νομοθετημένου ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Εντός του έτους η μείωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της FED.

Η έρευνα μεταξύ των σχεδόν 70 οικονομολόγων προβλέπει την ενίσχυση του ετησιοποιημένου ρυθμού αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και στο 3% στο τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο ρυθμός ανάπτυξης το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%, που αποτελεί επιβράδυνση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την επιβράδυνση στις ανησυχίες για την προοπτική μίας ακόμη άτακτης πολιτικής διαμάχης για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας.

Η παρατεταμένη διαμάχη για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού το 2011 οδήγησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα (ΑΑΑ) από τον οίκο Standard & Poor’s. Προκάλεσε, επίσης, την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους, καθώς η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε.

Διαβάστε ακόμη: Νέα εποχή για το αμερικανικό δολάριο

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται, με βάση την έρευνα του Ρόιτερς, να διαμορφωθεί στο 7,2% κατά μέσο όρο στο τέταρτο τρίμηνο, υποχωρώντας σε ένα μέσο ποσοστό 6,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 — το επίπεδο που η Fed έχει συνδέσει με την παύση της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που εφαρμόζει, με την αγορά ομολόγων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς