«Επίθεση» γερουσιαστών σε Facebook και Twitter σχετικά με τη διαχείριση της παραπληροφόρησης στις εκλογές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Twitter και το Facebook παρουσίασαν πρόσφατα ετικέτες για την καταπολέμηση της αναμενόμενης επίθεσης ψευδών ειδήσεων που σχετίζονται με τις εκλογές.

της Danielle Abril

Οι γερουσιαστές «σφυροκόπησαν» τους διευθύνοντες συμβούλους του Facebook και του Twitter την Τρίτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες τους χειρίστηκαν την παραπληροφόρηση στις εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας παραπονέθηκαν ότι οι ετικέτες-προειδοποιήσεις των εταιρειών που τοποθετήθηκαν σε αναρτήσεις όπως αυτές του Προέδρου Trump, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε επανεκλεγεί, ήταν άδικες. Οι Δημοκρατικοί, με τη σειρά τους, ανέφεραν ότι οι ετικέτες δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικές και ότι η διατήρηση των αναρτήσεων θα προκαλούσε το κοινό να αμφισβητήσει τη δημοκρατική διαδικασία.

«Καθώς μιλάμε, ο Donald Trump διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της αλήθειας… και ένα από τα όπλα της επιλογής του σε αυτόν τον πόλεμο παραπληροφόρησης είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Corey Booker στους CEO, οι οποίοι παρακολούθησαν μέσω βίντεο κλήσης. «Έχετε τα εργαλεία για να τον αποτρέψετε από το να μετατρέπει σε όπλο του αυτές τις πλατφόρμες».

Το Twitter και το Facebook παρουσίασαν πρόσφατα ετικέτες για την καταπολέμηση της αναμενόμενης επίθεσης ψευδών ειδήσεων που σχετίζονται με τις εκλογές. Οι εταιρείες συμπεριέλαβαν επίσης σε αυτές τις προειδοποιήσεις συνδέσμους προς πιο αξιόπιστες πηγές, όπως επίσημα αποτελέσματα και ειδησεογραφικά άρθρα.

Μόλις εμφανίστηκαν οι ετικέτες κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι νομοθέτες πέρασαν στην επίθεση εναντίον τους. Στην πραγματικότητα, οι ετικέτες είναι ένα σπάνιο πράγμα με το οποίο και τα δύο κόμματα διαφωνούν, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Η ακρόαση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες αφότου οι CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, και του Twitter, Jack Dorsey, κατέθεσαν ενώπιον της Γερουσίας σχετικά με τoν Section 230, έναν νόμο που προστατεύει τις εταιρείες διαδικτύου από την ευθύνη για αυτό που δημοσιεύουν οι χρήστες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oι CEO υποστήριξαν τις διάφορες εκλογικές προσπάθειες των εταιρειών τους, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών που οι ίδιοι είπαν ότι παρέχουν ένα πλαίσιο στις συζητήσεις. Και επέμειναν ότι οι ενέργειές τους βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στις εκλογές.

«Πιστεύουμε ότι οι ετικέτες παραπέμπουν σε  μια ευρύτερη συνομιλία, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν τι συμβαίνει με τις εκλογές και με τα αποτελέσματα», απάντησε ο Dorsey του Twitter.

Ο Dorsey είπε ότι το Twitter τοποθέτησε περισσότερες από 300.000 ετικέτες σε tweets μεταξύ 27 Οκτωβρίου και 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στο 2,2% όλων των εκλογικών tweets των ΗΠΑ. Ο Zuckerberg δεν αποκάλυψε πόσες ετικέτες προσέθεσε το Facebook σε δημοσιεύσεις που σχετίζονταν με τις εκλογές.