«Επίθεση» της εφορίας στους λογαριασμούς: Μια κατάσχεση ανά λεπτό μέσα στο 2018

«Επίθεση» της εφορίας στους λογαριασμούς: Μια κατάσχεση ανά λεπτό μέσα στο 2018

Τα τραγικά επακόλουθα της υπερφορολόγησης την εποχή των μνημονίων συνεχίζονται.

Με μαζικές κατασχέσεις από λογαριασμούς οφειλετών οι οποίες φτάνουν περίπου τη μία κάθε λεπτό συνεχίζει να εισπράττει η εφορία πολύ σημαντικό κομμάτι από τους φόρους οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στο φετινό 10μηνο έγιναν 105.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε 52 κατασχέσεις την ώρα ή περίπου σε μια κατάσχεση ανά λεπτό των εργάσιμων ημερών και ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου από το 2009 έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια. Πλέον ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, καθώς η υπερφορολόγηση οδήγησε στην εκτίναξη κατά 188% των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τα χρόνια των μνημονίων.

Συγκεκριμένα στο φετινό 10μηνο έγιναν 105.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε 52 κατασχέσεις την ώρα ή περίπου σε μια κατάσχεση ανά λεπτό των εργάσιμων ημερών και ωρών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι κατασχέσεις δεν αφορούν μόνο μεγάλες οφειλές, αλλά κυρίως μικρά χρέη ακόμη και για 500 ευρώ. Παρά την ένταση των αναγκαστικών μέτρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ωστόσο αυξάνονται και προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο αναποτελεσματικό γίνεται το μέτρο των κατασχέσεων, αφού οι λογαριασμοί αδειάζουν, καθώς οι οφειλέτες αποφεύγουν να αφήνουν χρήματα σε αυτούς.

Έτσι, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η παραοικονομία.