Επιτόκια: Τέσσερις μειώσεις από την ΕΚΤ εντός του 2024 «βλέπουν» τώρα οι αναλυτές – Πότε θα ξεκινήσουν

Επιτόκια: Τέσσερις μειώσεις από την ΕΚΤ εντός του 2024 «βλέπουν» τώρα οι αναλυτές – Πότε θα ξεκινήσουν
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Σταθερές οι προσδοκίες για ανάπτυξη.

Τέσσερις φορές αναμένουν οι κορυφαίοι αναλυτές να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα γνωρίσει ταχύτερη, από το αναμενόμενο, αποκλιμάκωση.

Οι μειώσεις, η κάθε μία κατά 25 μονάδες βάσης, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ενώ περαιτέρω μειώσεις τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Αν και πρόκειται για μία κίνηση παραπάνω από ό,τι αναμενόταν στην έρευνα του περασμένου μήνα, εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική από τις έξι, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, που περιμένουν οι traders.

Η ΕΚΤ διατηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής καθώς περιμένει να δει πώς επηρεάζουν την οικονομία οι δέκα αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί από τα μέσα του 2022. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξελίξεις των μισθών το πρώτο εξάμηνο του 2024, για να επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας δεν θα εμποδίσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον ταχύτερη υποχώρηση της αύξησης των τιμών – στο 2,3% το 2024. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το poll του Δεκεμβρίου. Εξακολουθούν να τονίζουν ότι υπάρχουν προκλήσεις, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου από το επίπεδο-στόχο το τέταρτο τρίμηνο για να φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2025.

Ένα τέτοιο σενάριο συνάδει με τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η δραματική επιβράδυνση του περασμένου έτους δεν θα συνεχιστεί το 2024, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τις ενισχύσεις που προορίζονται για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη που μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη διατηρήθηκαν σταθερές για το 2024 και αυξήθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: