Επίτροπος Μπρετόν: Ο κορωνοϊός οδηγεί την ΕΕ στην ύφεση για το 2020

Επίτροπος Μπρετόν: Ο κορωνοϊός οδηγεί την ΕΕ στην ύφεση για το 2020
Photo: pixabay.com
Κορωνοϊός ΕΕ:  Πριν την κρίση υπήρχε πρόβλεψη για  περίπου 1,4% ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, όμως τώρα αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος μεταξύ 2% και 2,5%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει ύφεση φέτος λόγω του αντίκτυπου από την κρίση του κορωνοϊού στην οικονομία της, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business. «Πριν την κρίση, (αναμέναμε) περίπου 1,4% (οικονομική) ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, τώρα αναμένουμε αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ 2% και 2,5%», πρόσθεσε.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και κυβερνήσεις στο να επιβάλουν καραντίνα, με την Ευρώπη να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν. «Είμαστε σε πόλεμο με τον ιό. Σε οικονομικό πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που ζητούν μαζικά και συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην Ευρώπη. Έως τώρα τα περισσότερα οικονομικά μέτρα για να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν αργότερα σήμερα το πώς να συντονίσουν την απάντησή τους απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.