Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Η πληρωμή της Gazprom σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Η πληρωμή της Gazprom σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις
European Commissioner for Energy Kadri Simson during the European Economic Congress in Katowice, Poland on April 25, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι η απαίτηση της Μόσχας δεν θα γίνει αποδεκτή.

Η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι αδικαιολόγητη βάσει των συμβάσεων προμήθειας και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο, ανέφερε η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμπσον στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την σύνοδο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε..

Η κ. Σίμπσον σημείωσε ότι η Ρωσία επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των κρατών – μελών της Ε.Ε.. «Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί», υπογράμμισε η επίτροπος.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε η κ. Σίμπσον.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γαλλίδα υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Β. Πομπιλί επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι συμβάσεις του φυσικού αέριου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως είπε η κ. Σίμπσον τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Ελληνας Υπουργός Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας.

Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».