Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας για το 2020 «βλέπει» το Ινστιτούτο Ifo

Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας για το 2020 «βλέπει» το Ινστιτούτο Ifo
epa07312441 An exterior view of the Volkswagen (VW) vehicle factory in Zwickau, Germany, 23 January 2019. The VW Golf car is produced at the VW plant in Zwickau. EPA/UWE MEINHOLD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα φαίνεται πως ήδη άρχισε να επηρεάζει ευρύτερα την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2020 στο 1,7% από το 1,8% προηγουμένως καθώς η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζει και άλλους κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Υπάρχει μια αποκλίνουσα οικονομική ανάπτυξη: ο εξαγωγικού προσανατολισμού μεταποιητικός κλάδος, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo Τίμο Βολμερσάουζερ.

Την ίδια ώρα, οι εγχώριες εταιρίες παροχής υπηρεσιών και η κατασκευαστική βιομηχανία καταγράφουν εύρωστη ανάπτυξη, πρόσθεσε.

«Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδυναμία στον βιομηχανικό κλάδο διαχέεται σταδιακά στην εγχώρια οικονομία μέσω της αγοράς εργασίας και των αλυσίδων αξίας», δήλωσε ο ίδιος.