Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, στο 7,9% στο β’ τρίμηνο του 2021

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, στο 7,9% στο β’ τρίμηνο του 2021
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου, Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβράδυνση σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, με την ανάπτυξη ωστόσο να παραμένει ισχυρή, στο +7,8%.

Βασική αιτία είναι ο κορονοϊός και η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν έφτασε στο εκρηκτικό 18,3% του προηγούμενου τριμήνου, το οποίο ωστόσο ήταν ενισχυμένο εξαιτίας της χαμηλότερης σύγκρισης των αρχών του 2020, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως έκλεισε τα εργοστάσια της, τα καταστήματα και τα γραφεία, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 1,3%, αντανακλώντας την επιστροφή στο φυσιολογικό για τις εργοστασιακές δραστηριότητες και τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και η εύκολη πίστωση, σταδιακά αποσύρονται.

«Συνολικά, η κινεζική οικονομία φαίνεται ότι είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία έχει ήδη φτάσει στην κορύφωση και υποχωρεί ξανά προς το μέσο ποσοστό ανάπτυξης» αναφέρει η jP Morgan.