Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο του 2021, ωστόσο παρουσίασε επιβράδυνση, αφού επηρεάστηκε από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης PMI της IHS Markit, που θεωρείται ένας καλός οδηγός οικονομικής υγείας, βυθίστηκε στις 56,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 59,0 τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως όταν ο δείκτης ξεπερνά τις 50 μονάδες θεωρείται πως βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης.

Η ζήτηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό πενταμήνου καθώς οι επιχειρήσεις μεταβίβασαν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος εισροών, το οποίο σημείωσε άνοδο-ρεκόρ.

Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στις 59,1 μονάδες από τις 58,3 μονάδες, όχι πολύ μακριά από τα υψηλά στα οποία είχε βρεθεί τους θερινούς μήνες.

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι ένα ανεπιθύμητο μείγμα αυξανόμενων πιέσεων, αλλά βραδύτερης ανάπτυξης. Και τα δύο συνδέονται με τα προβλήματα εφοδιασμού, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, όπου και σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή από ό,τι στις υπηρεσίες», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,4 μονάδες από τις 59 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων υποχώρησε στις 55,3 μονάδες, από τις 57,9 μονάδες.