Επιβραδύνθηκε και άλλο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,5% τον Φεβρουάριο – Στο 8,5% η Ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε και άλλο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,5% τον Φεβρουάριο – Στο 8,5% η Ευρωζώνη
Photograph of coins and an illustrative graph with 'inflation' sign are seen displayed on a screen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on May 31, 2022. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Eπιβραδύνθηκε, εκ νέου, ο πληθωρισμός

Eπιβραδύνθηκε, εκ νέου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, στο  8,5%, από 8,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,5%, από 7,3%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15,0%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).

Απογοήτευση δημιουργεί ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια σημείωσε και νέο ρεκόρ, καθώς αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, «το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά όσο και οι επιμέρους συνιστώσες των υπηρεσιών, που είχαν παρουσιάσει σταθερότητα τους τελευταίους πέντε μήνες και είναι πιθανό να είναι η πιο επίμονη συνιστώσα του πληθωρισμού, επιταχύνθηκαν σημαντικά στο 4,8% ετησίως, από 4,4%. Επιπλέον, η συνιστώσα των τροφίμων δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια υποχώρησης, με επιτάχυνση 15% ετησίως από 14,1%, σκαρφαλώντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Συνολικά, πιστεύουμε πως τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αλλά και  ανάλογη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής το δεύτερο τρίμηνο».

Στο μεταξύ, περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, πέρα από την προαναγγελθείσα κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου, βλέπει, λόγω έντονων πληθωριστικών πιέσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως δήλωσε, οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα από την προγραμματισμένη κίνηση μισής μονάδας. Η επιτοκιακή αύξηση του Μαρτίου είναι και απαραίτητη, είπε η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico την Πέμπτη, προσθέτοντας πως το τελικό επιτοκιακό ύψος μένει προς το παρόν… άγνωστο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόκειται να προεδρεύσει μιας δεύτερης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (στο 3,5%), καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το μέγιστο επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: