Επτά δισ. δολάρια θα πληρώσει η Citigroup για την κρίση του 2008

Επτά δισ. δολάρια θα πληρώσει η Citigroup για την κρίση του 2008

Δεν γλύτωσε την βαριά «καμπάνα» ο τραπεζικός όμιλος για την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Σε τελική συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε σήμερα το πρωί ο όμιλος της Citigroup για τη διευθέτηση της έρευνας των αμερικανικών αρχών σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Βάσει του συμβιβασμού, η Citigroup καλείται να πληρώσει το ποσό των 7 δισ. δολαρίων, ενώ, σύμφωνα με πηγές, το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καταβληθεί σε μετρητά.

Παρ’ ότι η ζημία για τη Citi φτάνει τα 3,8 δισ. δολάρια φέτος λόγω του συμβιβασμού, δεν εκτιμάται πως θα έχει πρόβλημα να καλύψει το ποσό, καθώς η τράπεζα κέρδισε 14 δισ. δολάρια πέρυσι και ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 34 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε στις 31/3).

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένδειξη του ότι «ξεπάγωσαν» οι συνομιλίες μεταξύ των αμερικανικών αρχών και του χρηματοπιστωτικού ομίλου, οι οποίες είχαν σταματήσει τον περασμένο μήνα, καθώς οι δύο πλευρές απείχαν πολύ από το να συμφωνήσουν σε ένα πρόστιμο του διακανονισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ετοιμασθεί να ασκήσει δίωξη κατά της τράπεζας.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν και το Κολοράντο έκαναν έρευνα στην τράπεζα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ομάδας κρούσης για τη διερεύνηση των χρεοκοπημένων ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Πρόστιμα σε τράπεζες για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Πρόστιμα σε τράπεζες για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Πρόστιμα σε τράπεζες για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

H αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase πλήρωσε πρόστιμα 13 δισ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας της ομάδας κρούσης, μία συμφωνία που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, θα αποτελούσε πρότυπο και για άλλες τράπεζες.

Η Bank of America βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας.

Διαβάστε ακόμη:

Βαριά «καμπάνα» για τη Citigroup

Συμβιβασμός–ρεκόρ ύψους 13 δισ. δολαρίων για την JP Morgan

Η BNP Paribas δηλώνει ένοχη και πληρώνει 9 δισ. δολάρια