Οι επτά κολοσσοί που έχουν πάνω από 50 δισ. ευρώ σε offshore

«Ματώνει» η οικονομία των ΗΠΑ από εταιρείες που επιλέγουν χώρες – φορολογικούς παραδείσους. 

Ισχυρά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, από διαφορετικούς κλάδους, βρίσκονται στη λίστα των εταιρειών που επιλέγουν τη λύση των offshore, ώστε να αποφύγουν τη φορολογία που ισχύει στις ΗΠΑ. Στο θέμα έχει αναφερθεί επανειλημμένα το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, ενώ πολλές φορές έντονη είναι η κριτική και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες από την πλευρά του ισχυρίζονται ότι η φορολογία είναι δυσβάσταχτη και για αυτό το λόγο καταλήγουν στη λύση των offshore.

Όπως δημοσιεύει το CNN Money, οι εταιρείες Apple, General Electric και Microsoft είναι οι τρεις πρώτοι, που προκαλούν προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Μοναδικός στόχος των εταιρειών είναι να γλιτώσουν την αμερικανική φορολογία, καθώς δεν μπορούν να φορολογηθούν για χρήματα που δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι αυτό που τους ωθεί στη νόμιμη…φοροδιαφυγή είναι η υπερφορολόγηση, με 35% που τους έχει επιβληθεί, αναφέρει το CNN.

Έτσι, επιλέγουν να φυλάσσουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό ή να τα επενδύουν άμεσα σε ξένες δραστηριότητες, ένα ισχυρό πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Microsoft ανέφερε ότι γλίτωσε φόρο 29,6 δισ. δολαρίων το 2013, κρατώντας το ποσό των 92,9 δισ. δολαρίων μακριά από τα αμερικανικά σύνορα.

Η Microsoft είναι από τις λίγες εταιρείες που δήλωσαν πόσα λεφτά απέφυγαν να πληρώσουν στο κράτος, αλλά όλες οι εταιρείες δηλώνουν τα ποσά που κρατούν offshore.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Apple με 111,3 δισ. δολάρια και στη δεύτερη, η General Electric, με 110 δισ. δολάρια – οι μόνες εταιρείες των οποίων τα offshore κεφάλαια υπερβαίνουν τα 100 δισ..

Δείτε όλη τη λίστα

Apple : $111.3 billion
General Electric: $110 billion
Microsoft : $92.9 billion
Pfizer : $69 billion
Merck : $57.1 billion
IBM : $52.3 billion
Johnson & Johnson : $50.9 billion

Διαβάστε ακόμη: 

Οι δέκα πιο «hot» εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου