Επτά στις δέκα επιχειρήσεις θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ, το 65% των επιχειρήσεων «είδε» αύξηση στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Το 65% των επιχειρήσεων αλλά και 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να δεχθούν το «αγκάθι» του φετινού ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ, ενώ περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις πρόκειται να πληρώσουν αυξημένο φόρο εξαιτίας των αυξήσεων των συντελεστών στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου και της κατάργησης της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Από τη Δευτέρα, τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έχουν αναρτηθεί ήδη στο taxis και προβλέπουν φόρους ύψους 3,18 δισ. ευρώ για 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι απαλλαγές που είχαν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις το 2015 μειώθηκαν κατά 338 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 426 εκατ. ευρώ που ήταν την περσινή χρονιά.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάργηση της έκπτωσης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου.

Πιο αναλυτικά:

• Το 38,5% θα πληρώσει για το 2016 λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015.

• Το 26% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015.

• Το 25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00 ευρώ.

• Το 6,7% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00 ευρώ

• Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν τη μεγάλη ζημιά που θα υποστούν εξαιτίας όπως προαναφέρθηκε, της αύξησης του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου και της κατάργησης της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Καταβολή οφειλών σε πέντε δόσεις

Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα καταβληθεί το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία το έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Για περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά το ποσό της δόσης αλλά και την εκτύπωση της ταυτότητας οφειλής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr), να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου, το έτος 2016 και την «εκτύπωση εκκαθαριστικού».