Επτά «τρελά» νούμερα για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο

Επτά «τρελά» νούμερα για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο
epa01393820 Workers seen at a construction site during a press tour in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER ATTENTION EDITORS, IMAGE TAKEN THROUGH BUS WINDOW

Είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να παρακολουθούμε τη Saudi Aramco.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Και προετοιμάζεται για μια τεράστια εγγραφή στο χρηματιστήριο για να συγκεντρώσει χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της εξάρτησης του βασιλείου από το πετρέλαιο.

Ένα μικρό κομμάτι της Saudi Aramco θα εισαχθεί το 2017, και οι μετοχές μπορεί να διακινηθούν έως και σε τέσσερις αγορές: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, και Ριάντ (η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας).

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε για το …πετρελαϊκό μαμούθ, εν’ όψη της αρχικής δημόσιας εγγραφής:

2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ηγείται των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υπολογίζει ότι η αρχική δημόσια εγγραφή θα εκτιμήσει την αξία της Saudi Arabian Oil Company – εν συντομία Aramco – σε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το νούμερο αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη της Apple και πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Δύσης βάσει χρηματιστηριακής αξίας. Βεβαίως, το στοιχείο αυτό αμφισβητείται έντονα. Ο Περ Μάγκνους Νίσβεν της Rystad Energy πιστεύει ότι η εκτίμηση του πρίγκιπα θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα αν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 70 δολάρια το βαρέλι, αντί για τα 45 δολάρια που είναι σήμερα.

1 στα 8 βαρέλια

Η Aramco λέει ότι παράγει ένα στα οχτώ βαρέλια πετρελαίου παγκοσμίως, ή αλλιώς 12% της παγκόσμιας παραγωγής – περισσότερο από κάθε άλλο μεμονωμένο παραγωγό. Αντλεί περίπου 10,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του πιο κοντινού ανταγωνιστή της, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft.

261 δισεκατομμύρια βαρέλια

Η Aramco έχει, κατά δήλωσή της, 261 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου, που σημαίνει ότι διαθέτει περίσσεια πόρων προς εκμετάλλευση μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για ποσότητα που ξεπερνάει το σύνολο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βόρειας Αμερικής. Μάλιστα, η BP εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα – 267 δισεκατομμύρια βαρέλια, ή 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

1 εκατομμύριο βαρέλια

Αυτή είναι χονδρικά η ποσότητα πετρελαίου που αγοράζουν οι ΗΠΑ από την Aramco σε ημερήσια βάση. Η Ιαπωνία εισάγει περίπου την ίδια ποσότητα, όπως και η Ινδία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Aramco στο εξωτερικό, καθώς αγοράζει 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Rystad.

93% φόρος

Η Aramco δεν λέει πόσο φόρο πληρώνει, αλλά ο Ρόμπιν Μιλς της Qamar Energy εκτιμά ότι το ποσοστό του φόρου είναι 93%, καθώς η εταιρεία αποδίδει σχεδόν το σύνολο του τζίρου της στο κράτος. Μάλιστα, ο πετρελαϊκός κλάδος συνεισφέρει περίπου το 87% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας.

9,90 δολάρια

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που μπορούν και αντλούν πετρέλαιο με κόστος λιγότερο των 10 δολαρίων το βαρέλι. Πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν σαφώς υψηλότερα κόστη, που σημαίνει ότι συναντούν τεράστιες δυσκολίες όταν οι τιμές πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έτσι, ενώ και η Σαουδική Αραβία πλήττεται από τις χαμηλές τιμές και τα μειωμένα έσοδα, δεν εξαναγκάζεται σε παύση εργασιών διότι το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό.

65.000 εργαζόμενοι

Η Aramco είπε ότι απασχολεί περίπου 65.000 εργαζομένους σε μια χώρα με πληθυσμό 28 εκατομμυρίων. Όμως, η εταιρεία εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτήν άμεσα ή έμμεσα αγγίζει τους 200.000. Και ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία 500.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται σ’ αυτήν, καθώς θα επεκτείνεται σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία.