Επτά τρόποι να ξοδεύετε λιγότερο

Επτά τρόποι να ξοδεύετε λιγότερο

Όλοι γνωρίζουμε πως το να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα και να κάνεις περισσότερη οικονομία είναι αυτό που πρέπει να κάνει κανείς. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολο. Ειδικά, μάλιστα, αν έχει κανείς μία πλήρους απασχόλησης εργασία, οικογένεια και κοινωνική ζωή το να προσθέτει μία ακόμη υποχρέωση στη λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνει είναι μεγάλο πρόβλημα.

Γι αυτό τον λόγο, έχουν επινοηθεί κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να … ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να ξοδεύουμε λιγότερα.

1. Η … οπτική υπενθύμιση

Σχεδόν παντού υπάρχουν πειρασμοί που μας καλούν να δαπανήσουμε χρήματα για να τους αγοράσουμε. Αλλά με τον τρόπο αυτό, πώς θα κάνουμε οικονομία; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία αντίστοιχη οπτική υπενθύμιση ως κίνητρο για την εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μαζέψετε λεφτά για να πάτε διακοπές, βάλτε μία φωτογραφία της περιοχής που θέλετε να ταξιδέψετε μέσα στο πορτοφόλι ή πάνω στο ψυγείο σας.

2. Στραφείτε σε οικονομικότερα προϊόντα

Για να καταφέρουμε να ξοδεύουμε λιγότερο, θα πρέπει αρχικά να καταλάβουμε πού ξοδεύουμε περισσότερο. Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να αρχίσουμε να βρίσκουμε εναλλακτικές, πιο προσιτές οικονομικά λύσεις. Για παράδειγμα, τα ακριβά εισιτήρια της πρώτης σειράς στο θέατρο, μπορούν να αντικατασταθούν με τα φθηνότερα της πίσω σειράς και το γεύμα σε ένα ακριβό εστιατόριο με το δείπνο στο σπίτι.

3. Ανοίξτε έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό

Το να πηγαίνουν όλες οι πληρωμές σας σε έναν λογαριασμό, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της μισθοδοσίας σας, δίνει την ψευδαίσθηση πως διαθέτετε πολλά χρήματα για να ξοδέψετε. Αντ’ αυτού, μπορείτε να ανοίξετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και ένα ποσό των αποδοχών σας να πηγαίνει σε αυτό. Έτσι, θα είναι δυσκολότερο να δαπανήσετε αλόγιστα το μισθό σας.

4. Κάντε μία ανάληψη την εβδομάδα

Αν ορίζετε στην αρχή της εβδομάδας έναν προϋπολογισμό και κάνετε ανάληψη μόνο του ποσού αυτού μένοντας πιστοί στην τήρησή του, τότε θα δείτε πως θα κάνετε πολύ μεγαλύτερη οικονομία από ό,τι αν κάνατε περισσότερες αναλήψεις εβδομαδιαίως.

5. Χρησιμοποιήστε μία λογιστική εφαρμογή

Μεταξύ των πολλών προσφερόμενων εφαρμογών για το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από εκείνες που υπολογίζουν τα καθημερινά σας έξοδα ενώ παράλληλα υπολογίζουν και τις δαπάνες σας σε εβδομαδιαία βάση. Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε πάντοτε γνώση των εξόδων σας και θα αποθαρρυνθείτε από πρόσθετες σπατάλες.

6. Ψωνίστε μόνοι σας

Προτιμήστε να πηγαίνετε για ψώνια μόνοι και όχι με την παρέα σας. Έτσι, θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στο να υποκύψετε σε πειρασμούς. Επίσης, αν είστε γονιός, μην παίρνετε μαζί τα παιδιά σας στα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

7.Μην κάνετε ψώνια σε ώρα αιχμής

Μελέτη του Journal of Marketing Research διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν τα ψώνια τους χαλαροί έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξία του προϊόντος και δεν ξόδευαν άσκοπα χρήματα. Προτιμήστε, λοιπόν, να μην επισκέπτεστε τα καταστήματα σε ώρες αιχμής για να αποφεύγετε να κάνετε δαπάνες που αργότερα θα μετανιώσετε.