Επτά βουλευτές παραιτούνται από το βρετανικό Εργατικό Κόμμα – Στο επίκεντρο η στάση του Κόρμπιν στο Brexit

Επτά βουλευτές παραιτούνται από το βρετανικό Εργατικό Κόμμα – Στο επίκεντρο η στάση του Κόρμπιν στο Brexit
epa07293074 Opposition party Labour Party leader Jeremy Corbyn delivers a speech in Hastings, East Sussex, Britain, 17 January 2019. The British Prime Minister the previous day won a Confidence Vote in parliament brought forward by opposition leader Corbyn, a day after after she lost the parliamentary vote on the EU withdrawal agreement. EPA/WILL OLIVER

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απογοητευμένος».

Επτά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το μεγάλο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης προσάπτοντας στην ηγεσία του, και ειδικά στον Τζέρεμι Κόρμπιν, την διαχείριση του Brexit και του θέματος του αντισημιτισμού στις τάξεις του, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η βουλευτής Λουτσιάνα Μπέργκερ διευκρίνισε ότι οι επτά βουλευτές θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων. «Ηταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, επώδυνη αλλά αναγκαία», είπε.

Ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του Νότιγχαμ Ιστ, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε, έκανε εκστρατείες και πίστεψε επί πολλά χρόνια κρατείται όμηρος από τις μηχανιστικές πολιτικές της σκληροπυρηνικής αριστεράς». Πιστεύει ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψει στον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός, κάτι που και άλλοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δηλώνουν κατ΄ιδίαν.

Ο Κρις Λέσλι κατηγορεί την ηγεσία για «στενόμυαλη και ξεπερασμένη ιδεολογία». «Κατά την γνώμη τους, ο κόσμος διαιρείται σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, ταξικούς εχθρούς, όταν στην πραγματικότητα ο σύγχρονος κόσμος είναι πιο πολύπλοκος απ’ αυτό», είπε.

Τα σημερινά κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύση, δήλωσε ο βουλευτής του Στριθαμ και, μέχρι πρότινος, ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα. «Η παλιά τριμπαλιστική πολιτική πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια» για να δοθεί νέα προοπτική. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να ανταποκρίνεται στο «εδώ και τώρα».

«Δεν μπαίνεις σε ένα πολιτικό κόμμα για να πολεμήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στις τάξεις του», είπε προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική ομάδα θα έχει την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της τις προσεχείς ημέρες: «Η πολιτική είναι καταρρακωμένη. Δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Ας το αλλάξουμε».

Η Αντζελα Σμιθ, βουλευτής του Πένιστοουν και Στόκσμπριτζ, δήλωσε ότι προέρχεται από μία οικογένεια της εργατικής τάξης, υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος που έτρεφε φιλοδοξίες γι’ αυτήν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν την δική μου οικογένεια. Δεν θέλουν να πατρονάρονται από αριστερούς διανοούμενους που πιστεύουν ότι το να είσαι φτωχός και να προέρχεσαι από την εργατική τάξη είναι θεία χάρις», είπε.

Ο Γκάβιν Σούκερ, βουλευτής του Λούτον Σάουθ, δήλωσε ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα «δεν θεωρεί ότι κάθε πρόβλημα στον κόσμο δημιουργήθηκε από την Δύση». «Υποστηρίζουμε την εύρυθμη επιχειρηματικότητα, αλλά σε αντάλλαγμα περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να προσφέρουν αξιοπρεπείς, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Η σημερινή ηγεσία κατόρθωσε με μεγάλη επιτυχία να μεταμορφώσει το κόμμα σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται», δήλωσε η Αν Κόφεϊ. «Οι δικές μου αξίες δεν έχουν αλλάξει, οι δικές μας αξίες δεν έχουν αλλάξει», είπε προσθέτοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη εκλογική της περιφέρεια και εξηγώντας ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα θα εργασθεί για την αλλαγή ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή.

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ, βουλευτής του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα κόμμα «με θεσμικό αντισημιτισμό», κατηγόρησε την ηγεσία ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των εβραίων στις τάξεις του και εξήγησε ότι αφήνει πίσω της «μία κουλτούρα μπούλινγκ, μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού».

Ο βουλευτής Μάικ Γκέιπς δήλωσε «οργισμένος από το ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος διευκολύνει το Brexit».

Αντιδράσεις για την παραίτηση των βουλευτών του Εργατικού κόμματος

Βαθιά λύπη για την αποχώρηση των εφτά βουλευτών από το Εργατικό κόμμα εξέφρασε σε μήνυμά του στο Twitter ο αρμόδιος του Εργατικού κόμματος για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, ενώ λυπηρή χαρακτηρίζει την σημερινή μέρα για το Εργατικό κόμμα και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Κάν.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στον αγώνα για τις αξίες του κόμματός μας για διεθνοποίηση και ισότητα για όλους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βάλουμε τέλος σε αυτή την συντηρητική κυβέρνηση και να φέρουμε την αλλαγή που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας» γράφει ο Κέιρ Στάρμερ.

Σε μήνυμά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου τονίζει ότι παρ’ όλο που οι εφτά αποχωρήσαντες βουλευτές είναι φίλοι του και συμφωνεί με τα αιτήματά τους για δεύτερο δημοψήφισμα και αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, ο ίδιος θα παραμείνει στο κόμμα.

Ο Σαντίκ Καν επισημαίνει ότι η ιστορία έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι ο μόνος δρόμος για μία πραγματική αλλαγή στην κοινωνία είναι μέσα από το Εργατικό Κόμμα και ότι η διάσπαση οδηγεί μόνο σε ένα αποτέλεσμα που είναι μία κυβέρνηση των Συντηρητικών και αυτό σημαίνει σκληρό Brexit.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, ο οποίος είχε επίσης αποχωρήσει από το κόμμα των Εργατικών το 1982, σχολίασε στο Twitter ότι η απομάκρυνση μίας ομάδας βουλευτών από τους Εργατικούς του Κόρμπιν δεν είναι ούτε μη αποδεκτή ούτε μη καλοδεχούμενη και ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με ομόφρονες ομάδες και άτομα προκειμένου να δώσουν στους πολίτες τον τελικό λόγο για το Brexit με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.

«Απογοητευμένος»

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προέρχεται από την ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος δήλωσε «απογοητευμένος». «Είμαι απογοητευμένος που οι βουλευτές αυτοί αισθάνθηκαν ανίκανοι να συνεχίσουν να εργάζονται συλλογικά για την πολιτική του Εργατικού Κόμματος», είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας αυτών που του προσάπτονται.

Οι παραιτήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Βουλή των κοινοτήτων, όπου η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία χάρις στις ψήφους του μικρού προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ομως οι παραιτήσεις αποδυναμώνουν το Εργατικό Κόμμα την στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι προσπαθώντας να περάσει την συμφωνία της για το Brexit από την βουλή.

Στο τέλος του Αυγούστου, ένας ακόμη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ο Φρανκ Φιλντ, είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας την διαχείριση των κατηγοριών περί αντισημιτισμού από την κομματική ηγεσία.

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε παραδεχθεί ότι η παράταξή του είχε πραγματικό πρόβλημα αντισημιτισμού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί προτεραιότητά του».