EquiFund: «Παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία

EquiFund: «Παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία

Το επενδυτικό «αποτύπωμα» του νέου υπερταμείου, που ξεκινάει τη δραστηριότητά του, ο ρόλος του ETαΕ στην ελληνική οικονομία και οι fund managers.

Με μία ανοικτή εκδήλωση στις 16 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, οι διαχειριστικές ομάδες του EquiFund παρουσιάζονται και επίσημα στο κοινό. Το γνωστό και ως «fund of funds» προσκαλεί υφιστάμενους ή / και φιλόδοξους επιχειρηματίες να συναντηθούν και να συζητήσουν με πιθανούς επενδυτές, παρουσιάζοντας τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης που θα προκύψουν για startups, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος, τόσο από την μεριά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ – EIF) με την συμμετοχή του Διευθύνοντα Σύμβουλου κου Pier Luigi Gilibert, όσο και από την μεριά του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κου Aλέξη Χαρίτση, οι οποίοι εκπροσωπούν τους δύο θεμελιώδεις επενδυτές της πρωτοβουλίας EquiFund.

Μιας πρωτοβουλίας υπερδιπλάσιας σε μέγεθος σε σχέση με τo JEREMIE, που αποτελεί καινοτομία για την ελληνική αγορά venture capital, με αξιοσημείωτο μέγεθος και εύρος, σε σύγκριση με παρόμοιες επενδυτικές δράσεις του ΕΤαΕ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς σχεδόν 260 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Προγράμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ 100-200 εκατ. ευρώ θα κληθούν να τοποθετήσουν άλλοι ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, 400-500 εκατ. ευρώ αναμένεται να τοποθετηθούν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (venture capital) γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η περίοδος επένδυσης έχει οριστεί έως το 2023 και η περίοδος αποεπένδυσης έως το 2028.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι, «με το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το EIF, στηρίζουμε έμπρακτα τις νεοφυείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στοχευμένη χρηματοδότηση, τεχνική υποστήριξη για κάθε στάδιο ανάπτυξής τους και προώθηση των συνεργειών τους με μεγάλους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Το EquiFund, το μεγαλύτερο τέτοιο Ταμείο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με πόρους ΕΣΠΑ, έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά, καθώς οι επενδυτές δεν βάζουν μόνο κεφάλαια, αλλά συμμετέχουν στο ίδιο το σχήμα, μεταφέρουν τεχνογνωσία και διευκολύνουν τις συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων.»

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά

Η βασική καινοτομία του EquiFund είναι ότι τα χρήματα θα διατεθούν αρχικά από εννέα υποταμεία, τα οποία έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως και θα συνεπενδύσουν μαζί με το Ταμείο Επιχειρηματικών συμμετοχών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον τομέα γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και στον τομέα γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Πρόκειται για επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών (equity funding), που όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και πρακτική, έχουν αποδειχθεί επωφελείς για τις επιχειρήσεις, καθώς εκτός από άμεση ρευστότητα, συνήθως συμπεριλαμβάνουν και μια σημαντική “ένεση” τεχνογνωσίας. Παράλληλα ενισχύεται και η δυνατότητα της επιχείρησης να δανειοδοτηθεί επιπλέον.

EquiFund: Αναζητούν ήδη εταιρείες τα funds που πήραν «πράσινο φως»

Για τους διαχειριστές των ταμείων η δουλειά μόνο απλή δεν θα είναι, καθώς είναι επενδυτικό στοίχημα τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε νέες ή υπάρχουσες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και να οδηγήσουν σε «exits» για τα venture capitals. H βάση πάντως υπάρχει, καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία επενδυτικά σχήματα με μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, τα οποία μπορεί να καθοδηγήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις νέες εταιρείες. Ζητούμενο παραμένει να απορροφηθούν σημαντικά κονδύλια και να αναπτυχθούν επιτυχημένες εταιρείες, οι οποίες θα αντλήσουν χρήματα και από το εξωτερικό, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες στις ξένες αγορές.

Ο χαρακτήρας του νέου Ταμείου είναι αυτό που ονομάζουμε «ολιστικός» και η φιλοσοφία του είναι να ενισχύσει την οικονομία στοχευμένα και μαρκοπρόθεσμα. Παράλληλα καλείται να συμβάλει στην απασχόληση της χώρας με υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, να βάλει φρένο στη διαρροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Να μετατρέψει δηλαδή το brain drain σε brain gain.

«Το Υπερταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών-EquiFund αποτελεί ένα χρήσιμο και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από τα τρία Ταμεία που περιλαμβάνει. Το Ταμείο «Παράθυρο Καινοτομίας», ιδιαίτερα, βοηθά τη μετάφραση αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων σε νέες επιχειρήσεις (startups) και υπάρχουν άλλα δύο Ταμεία για τη στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο και κατά τη μεγέθυνσή τους, αντίστοιχα. Θεωρείται καίριας σημασίας να δοθεί έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα και διεργασίες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας. Κατά συνέπεια, το ζητούμενο είναι η δημιουργία και ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων που ξεπηδούν από το ερευνητικό και ακαδημαϊκό οικοσύστημα» σημειώνει σχετικά στο Fortune o αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Και συμπληρώνει: «Η ίδρυση και η λειτουργία του Υπερταμείου Συμμετοχών, μαζί με παράλληλες δράσεις στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των ερευνητικών υποδομών της χώρας και την ανάληψη εμβληματικών πρωτοβουλιών από μέρους της Πολιτείας, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ολιστικής, συγκροτημένης και συστηματικής, βήμα προς βήμα προσέγγισης για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης.»

Ο ρόλος του EταΕ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Κοινός παρανομαστής τόσο στην περίοδο JEREMIE, όσο και σε αυτή του EquiFund, είναι το EIF/Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), ο βραχίονας της EIB/Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεωνς (ΕΤΕπ), που έχει αναπτύξει τα τελευταία 3 χρόνια σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα. Μάλιστα από το 2015 στη χώρα μας συστάθηκε ειδική επενδυτική ομάδα (Investment Team for Greece – ITG) με έδρα την Αθήνα με την υποστήριξη συναδέλφων με έδρα τα κεντρικά γραφεία στο Λουξεμβούργο. Στόχος είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ουσιαστική και διαρκή ανάπτυξη και μάλιστα όσον αφορά στο EquiFund, το ΕταΕ εργάστηκε με ρυθμούς ρεκόρ για να θέσει σε εφαρμογή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το ΕΤαΕ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη, κυρίως, μέσω αύξησης των επενδύσεων σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις. Επενδύει σε ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές δομές, οι οποίες με την σειρά τους επενδύουν/παρέχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα σε MME (δηλ. το ΕΤαΕ λειτουργεί ως Fund of Funds – δεν επενδύει απ’ ευθείας σε ΜΜΕ).

Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μητρική τράπεζα του ΕΤαΕ, χρηματοδοτεί έργα υποδομής, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καινοτομία και ενεργειακά, περιβαλλοντολογικά έργα. Μόνο το 2017 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα.

Μόνο το ΕΤαΕ χορήγησε συνολικά περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ για νέες κεφαλαιακές χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις και μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα μέσω της μόχλευσης, με ταυτόχρονη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως στην περίπτωση του EquiFund, διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών/μη δημοσίων πόρων. Κάτι που είναι ευκταίο, γιατί επιτυγχάνει και πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων για χρηματοδότηση των ΜΜΕ, και ορθολογικές επενδύσεις που δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

VentureEu: H Ευρώπη αποκτάει το δικό της υπερταμείο με κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ

Τι δηλώνουν οι fund managers για τη νέα πρωτοβουλία

Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, Co-Founder & Partner στο Velocity.Partners, το οποίο θα διαχειριστεί 23 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις Pre-Seed και Seed, δηλώνει στο Fortune ότι η περίοδος του Equifund μπορεί να εξελιχθεί σε πλατφόρμα εκτόξευσης της ελληνικής οικονομίας, και ειδικότερα του τεχνολογικού επιχειρείν στην χώρα.

kalavros«Έρχεται να χτίσει ως εργαλείο χρηματοδότησης πάνω στην κληρονομία του προγράμματος JEREMIE, το οποίο έτρεξε τα προηγούμενα χρόνια, και ενίσχυσε την πρώτη γενιά επιχειρηματιών στον χώρο της τεχνολογίας. Θεωρούμε πως οι «βελτιώσεις» που φέρνει το Equifund, όπως η δημιουργία επενδυτικών σχημάτων σε επίπεδο pre-seed/seed, όπως το Velocity.Partners, αλλά και η συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων ετών, αποτελούν σημαντική βάση για την διεύρυνση των μεγεθών της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικής σκηνής τα προσεχή χρόνια, αλλά και την ανταγωνιστική τοποθέτηση της χώρας μας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups» αναφέρει.

Όσον αφορά ειδικά στις επενδύσεις στο «παράθυρο» καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχει το Velocity, τονίζει πως νέοι επιχειρηματίες που επιχειρούν για πρώτη φορά αναμένεται να λάβουν ουσιαστική βοήθεια. «Πέρα από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε πολύ αρχικό στάδιο, τα νέα σχήματα φέρνουν σημαντικές εμπειρίες, επαφές και υποστήριξη σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για κάθε νέα επιχείρηση. Βλέπουμε πάντα τον ρόλο μας ως συμβουλευτικό και υποστηρικτικό προς τις ομάδες μας, έχουμε ωστόσο κοινά σημεία επιχειρηματικών εμπειριών με τους ιδρυτές μας. Σε ότι αφορά το value-creation package που μπορούμε να προσφέρουμε στις εταιρείες μας, τοποθετείται στον άξονα operational support – network – recruiting – financing. Υποστήριξη δηλαδή, στην καθημερινότητα της εταιρείας τους πρώτους μήνες, πρόσβαση σε δίκτυο δυνητικών επενδυτών/πελατών/συνεργατών, ενίσχυση της ομάδας όπου απαιτείται και χρηματοδότηση, η οποία δεν θα περιορίζεται σε έναν χρηματοδοτικό γύρο, αλλά θα ακολουθεί (follow-on) τις αυξανόμενες ανάγκες ανάπτυξης των πιο δυναμικών ομάδων και προϊόντων που θα ανήκουν στην οικογένεια του Velocity».

Ο Γιώργος Καραντώνης, διαχειριστής – εταίρος του Metavallon Venture Capital, το οποίο ξεκινάει τη δράση του με «προίκα» 30 εκατ. ευρώ στο ίδιο επενδυτικό παράθυρο, επισημαίνει από την πλευρά του ότι είναι η πρώτη φορά που διατίθεται ένα τόσο σημαντικό ποσό στοχευμένα σε εταιρίες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο λειτουργίας και αναπτύσσουν προϊόντα και λύσεις με έντονα τεχνολογικά στοιχεία.

«Το EquiFund είναι και μια από τις μεγαλύτερες σχετικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα

επιτελέσουν το ρόλο τους με υψηλά επαγγελματικά standards, πιστεύουμε ότι η επίδραση του θα είναι καταλυτική. Και αυτό γιατί θα δοθεί η ευκαιρία σε ήδη υπάρχουσες ομάδες και ιδέες να χρηματοδοτηθούν και να επιταχύνουν την κίνησή τους προς τις διεθνές αγορές. Παράλληλα και καθώς θα προβάλουμε τα πρώτα επιτυχημένα παραδείγματα, πιστεύουμε ότι θα κινητοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες, τεχνολόγοι και μηχανικοί που είτε βρίσκονται εντός της χώρας ή έχουν πρόσφατα φύγει στο εξωτερικό και θα αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Έτσι, θα βελτιωθεί η προσφορά προτάσεων προς χρηματοδότηση τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά» προσθέτει.

Ακόμη, όπως τονίζει στο Fortune, η ομάδα του Metavallon είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει ενεργά τους ικανούς και φιλόδοξους νέους επιχειρηματίες και να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο που έχει αναπτύξει.

«Σίγουρα η επίδραση του Equifund δεν μπορεί παρά να είναι θετική για την Ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας έχει θετικό αντίκτυπο με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικά. Με την πάροδο του χρόνου η γνώση και ο πλούτος που δημιουργείται από την καινοτομία, διαχέεται στην οικονομία βελτιώνοντας το επίπεδο και ποιότητα ζωής για όλους μας» αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Δημόπουλος, Partner στο επενδυτικό σχήμα Venture Friends ΙΙ, το οποίο θα διαθέσει συνολικά 45 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που εντάσσονται στο «παράθυρο» επενδύσεων γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια.

Ο Τάκης Σολωμός του Elikonos 2 S.C.A. Sicar PE, που θα επενδύσει 60 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που βρίσκονται ήδη στο στάδιο ανάπτυξης, επικεντρώνει στο σημαντικό ρόλο που αναμένεται να παίξει το Equifund στη διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού επενδυτικού περιβάλλοντος στην αγορά: «Η Ελλάδα, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με ΑΕΠ που φτάνει τα 180 δισ. ευρώ. Μέσω της μόχλευσης με ιδιωτικά κεφάλαια, το ποσό που μπορεί να διατεθεί σε startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει τα 700 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά το EquiFund προσπαθεί να δημιουργήσει τον κλάδο, δεν έρχεται να λειτουργήσει σε μία ήδη διαμορφωμένη αγορά. Κατ’αυτή την έννοια, όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές. Τo Equifund έρχεται σαν συνέχεια των επενδυτικών ταμείων τύπου Jeremie, που ήταν ουσιαστικά ο προπομπός του».