Έρχεται προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ από την τεχνολογία έως το 2024

Έρχεται προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ από την τεχνολογία έως το 2024
O Íßêïò ×ñéóôïäïýëïõ (Partner, Deloitte, Greece), ìéëÜåé óå ðÜíåë êáôÜ ôçí 4ç çìÝñá ôïõ 6oõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï ÌÝãáñï ôïõ Æáððåßïõ, ÐÝìðôç 13 ÌáÀïõ 2021. Óôï öåôéíü Öüñïõì óõììåôÝ÷ïõí 800 õøçëïß êáëåóìÝíïé ïìéëçôÝò áðü 42 ÷þñåò. Ôï öåôéíü ðñüãñáììá Ý÷åé ìåãÜëç äéÜñêåéá åðåéäÞ ðåñéëáìâÜíåé áñêåôÝò êáé óçìáíôéêÝò åíüôçôåò áöéåñùìÝíåò óôçí ÅëëçíéêÞ ÅðáíÜóôáóç ôïõ 1821. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ προβλέπει ότι ο κλάδος τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών θα ξεπεράσει τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022.

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Η μελέτη διαπιστώνει ότι με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη από το βήμα του συνεδρίου digital economy forum 2021 ο Partner & Consulting Leader της Deloitte, Νίκος Χριστοδούλου, τόνισε ότι η πορεία του κλάδου ΤΠΕ επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς ακόμα και στην πανδημία διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deloitte Greece, Δημήτρη Κουτσόπουλο, η χώρα έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να διεκδικήσει το ρόλο ενός ισχυρού τεχνολογικού hub, αφού διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, την ποιότητα ζωής και την πολιτική σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι προκειμένου να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στις ψηφιακές υποδομές.

Οι παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ οι δράσεις του ΕΣΠΑ (2021-2027) και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό συμφώνησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προβλέποντας ότι ο συνδυασμός εργαλείων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι καταιγιστικός το επόμενο διάστημα αλλάζοντας παράλληλα το χάρτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανέδειξε την τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών σε τομείς όπως το κτηματολόγιο, ο ΕΦΚΑ και οι συντάξεις. Την ανάγκη αυτή τονίζει και ο πρόεδρος του Εμπορικoύ και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος, ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση τομέων όπως αυτός της Δικαιοσύνης και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν και φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να διανυθεί στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης γίνεται πρόοδος, με ενδεικτικό το γεγονός, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ότι μέχρι τα τέλη του 2021 ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ενώ, ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών ήδη υπερβαίνει τις 1.300.

Εντωμεταξύ, μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επιχειρήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας είναι η εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ο επαναπατρισμός των νέων επιστημόνων στη χώρα. Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η Ψηφιακή Πυξίδα της ΕΕ στρέφεται αποφασιστικά προς την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, με στόχο το 70% των ενηλίκων να έχουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025. Το ποσοστό αυτό είναι 58% σήμερα στην ΕΕ και 51% στην Ελλάδα. Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ανησυχεί σοβαρά για τις ψηφιακές τους δεξιότητες.