Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών

Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών
epa08675837 A Russian medical worker prepares a trial vaccine against COVID-19 for a volunteer in a post-registration phase of the test at outpatient hospital number 68 in Moscow, Russia, 17 September 2020. Russia registered the new vaccine called 'Sputnik V' against Coronavirus Sars-Cov-2 and opens the stage of its massive testing. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω εξετάζει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας επίσης ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Επιπλέον, προανήγγειλε τη διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε αυτές τις ουρές. Γιατί στις ουρές μπορεί να είναι πολίτες που έχουν και συμπτώματα και δε θέλουμε να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι. «Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι ευτύχημα που κυριαρχεί η Όμικρον έναντι της Δέλτα γιατί είναι πιο ήπια κι έχει μικρότερο κύκλο ζωής.

«Αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες», είπε.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι «τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα».