Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% – Ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι

Διατάξεις οι οποίες αναμένονται στη βουλή τον Δεκέμβριο, φέρνουν «πακέτο» με τις συντάξεις και τη μείωση στον φόρο ακινήτων.

Σειρά διατάξεων οι οποίες θα προβλέπουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθουν στη βουλή εντός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα κατατεθούν μαζί με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, και θα αφορούν έως και 5,8 εκατ. μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Οι συγκεκριμένες μειώσεις αναμένεται να γίνουν σε δύο στάδια, ένα το 2019 και ένα το 2020.

Όσον αφορά το 2019, οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Όσον αφορά τις μειώσεις του 2020, αυτές αναμένεται να συμπεριλάβουν και τη μεσαία ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με το «Έθνος» οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν ως και το 50%, ενώ μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι της τάξης του 30%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόμενο φόρο κάθε φορολογούμενου, ο οποίος όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα μειώνεται.

Για παράδειγμα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής φόρου 30%.

Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 100.000 ευρώ, ο μειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25%, ενώ για περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση.

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020, η έκπτωση θα δίνεται σε μεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Για παράδειγμα, για περιουσίες άνω τους 1.000.000 ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.

Το 2019 από τη μείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το 2020 οι ωφελημένοι θα είναι κατά περίπου 400.000 περισσότεροι.

Για φορολογούμενους που ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 223 ευρώ, η μείωση θα είναι το πολύ 30% και έτσι το συνολικό όφελος για τους ιδιοκτήτες που έχουν μεγαλύτερης αξίας περιουσίες θα είναι περιορισμένο (το πολύ της τάξης των 60 έως 70 ευρώ).

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σε τελικό στάδιο τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η μετατροπή αυτή θα γίνει μέσω μεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη μείωση στις μικρές περιουσίες στη μεγαλύτερη ακίνητη ιδιοκτησία.