Έρχεται ο… Τραμπ της Ταϊβάν;

Έρχεται ο… Τραμπ της Ταϊβάν;
epa07537666 Terry Gou, chairman of Taiwan's Hon Hai Group and candidate in the 2020 presidential election, speaks at an economic forum in Taipei, Taiwan, 30 April 2019. Several people, including President Tsai Ing-wen and Gou, have expressed the wish to join the January 2020 race but the ruling Democfratic Progressive Party (DPP) and the main opposition Chinese Nationalist Party (KMT) have not announced their candidates yet. EPA/DAVID CHANG
Η υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου Terry Gou για την προεδρία της χώρας, γεννά πολλούς συνειρμούς.

των Clay Chandler και Eamon Barrett

Ήταν αναπόφευκτο πως η ανακοίνωση του προέδρου της Foxconn Technology Group, Terry Gou, ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ταϊβάν θα οδηγούσε σε συγκρίσεις με τον Donald Τραμπ.

Και οι δύο άνδρες είναι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επιχειρηματική τους πείρα δείχνει ότι έχουν ό,τι απαιτείται για να ηγηθούν και πολιτικά. Ο Gou είπε ότι εμπνεύστηκε εν μέρει από το παράδειγμα του Τραμπ. Και επίσης και οι δύο μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα καπέλα του μπέιζμπολ.

Οι ομοιότητες των δύο ανδρών όμως φαίνεται να έχουν τονιστεί σε υπερβολικό βαθμό. Η δυναμική του πολιτικού συστήματος της Ταϊβάν έχει ελάχιστη ομοιότητα με εκείνη του πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Gou διαχειρίζεται μια επιχείρηση ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι πραγματικά σημαντική – για την Ταϊβάν, την υπόλοιπη Κίνα και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές φάνηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του Gou να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον πολιτικό στίβο. Μετά από την ανακοίνωση της απόφασής του, οι μετοχές της Foxconn σημείωσαν άνοδο 6% και οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου τα πήγαν ακόμη καλύτερα.

Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι ο Gou θα προωθήσει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα για την Ταϊβάν και θα φέρει σταθερότητα στην ταραχώδη σχέση του νησιού με το Πεκίνο. Άλλοι χαιρέτησαν την προσωπική του σχέση με τον Τραμπ – τον επικεφαλής του σημαντικότερου στρατηγικού συμμάχου της Ταϊβάν.

Η ευφορία αυτή είναι μάλλον λανθασμένη. Οι πολιτικές προοπτικές του Gou είναι αβέβαιες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος ως μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Kuomintang (KMT). Όμως, για να εξασφαλίσει το κομματικό χρίσμα, θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματος ότι είναι καλύτερος υποψήφιος από τον Han Kuo-yu, τον χαρισματικό πολιτικό του KMT που εκλέχτηκε πρόσφατα δήμαρχος του Kaohsiung – του λιμανιού στα νότια της Ταϊβάν που είναι προπύργιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.

Ο Gou είναι βέβαιο ότι θα επικαλεστεί την επιτυχία του ως επιχειρηματίας και το εκτεταμένο δίκτυο σχέσεων που διατηρεί με Κινέζους πολιτικούς, καθώς η εταιρεία διατηρεί πλήθος εργοστασίων στην ηπειρωτική Κίνα. Στην πολιτική σφαίρα, όμως, αυτά τα επιτεύγματα ίσως αποδειχθούν αδυναμίες.

Πηγή: fortune.com