Έρχεται το συνδρομητικό YouTube;

Έρχεται το συνδρομητικό YouTube;

Η CEO της εταιρείας, Σούζαν Γουοτζίσκι έκανε αναφορά σε μια πρώιμη υπηρεσία επί πληρωμή, χωρίς διαφημίσεις.

Δωρεάν YouTube με διαφημίσεις ή συνδρομητικό άνευ διαφημίσεων; «Πρέπει να υπάρχει η επιλογή», είπε η CEO της εταιρείας, Σούζαν Γουοτζίσκι, χωρίς όμως να αποκαλύψει το συνδρομητικό μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί η διασημότερη πλατφόρμα video streaming στον κόσμο.

Νωρίτερα, η διοίκηση του YouTube βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μαζικής αποχώρησης καλλιτεχνών από την υπηρεσία της αφού ενώσεις ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών και καλλιτεχνών κατηγορούσαν την Google ότι εκβιάζει με μπλόκο από το YouTube όσους δεν υπογράψουν δυσμενέστερους όρους πληρωμής δικαιωμάτων σε σχέση με τους καλλιτέχνες των τριών μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, Universal, Sony και Warner.

H 46χρονη σήμερα γυναίκα έχει συνδεθεί με την ιστορία της Google, αφού στο γκαράζ της οι Σεργκέι Μπριν και Λάρρυ Πέιτζ ανέπτυξαν την μηχανή αναζήτησης που έχει γίνει συνώνυμο του ίντερνετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η CEO του YouTube, οι επισκέπτες του σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε μήνα συνολικά 6 δισεκατομμύρια ώρες βίντεο κάθε μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το μέρος της συνδρομής που επιφυλάσσει η Google για τους δημιουργούς περιεχομένου, ιδιαίτερα μετά τα αρνητικά σχόλια που δέχεται για το μικρό μέρος που τους αποδίδει από τα διαφημιστικά έσοδα (2 δολάρια ανά 1.000 προβολές).

Πάντως, η Google έχει επιχειρήσει να δώσει και άλλα εργαλεία στους δημιουργούς που φιλοξενεί, όπως το Fan Funding, με το οποίο οι οπαδοί μπορούν να κάνουν δωρεές από $1. Προς το παρόν, το Fan Funding περιορίζεται σε δημιουργούς από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε την παραγωγή προγραμμάτων στα YouTube Spaces στο Λος Άντζελες, στο Τόκιο, το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, πλήρως εξοπλισμένα στούντιο.