Έρχεται το ψηφιακό δολάριο: Νέο νόμισμα υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας

Έρχεται το ψηφιακό δολάριο: Νέο νόμισμα υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας
Photo: pixabay.com

Θέμα χρόνου είναι η κυκλοφορία του ψηφιακού δολαρίου στις ΗΠΑ, με τις διεργασίες για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής του να είναι έντονες. 

Τελευταίως, ομάδα Αμερικανών βουλευτών εξέφρασε την άποψη πως εκδότης του νέου, ουσιαστικά, νομίσματος δεν πρέπει να είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Ειδικότερα, οι βουλευτές Stephen Lynch (D-Mass.), Jesús Chuy Garcia (D-Ill.), Ayanna Pressley (D-Mass.) και Rashida Tlaib (D-Mass.) εισήγαγαν τον «Νόμο για το ηλεκτρονικό νόμισμα (ECASH Act)» για να δώσουν εντολή στην Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να αναπτύξει και να εκδώσει μια ηλεκτρονική βερσιόν του δολαρίου ΗΠΑ, με στόχο τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και της ανωνυμίας στις συναλλαγές.

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, το ηλεκτρονικό δολάριο θα αποτελέσει μια «οντότητα» που θα διακρατούν οι πολίτες στο τηλέφωνό τους ή σε μια κάρτα. Το σύστημα θα βασίζεται σε tokens, όχι σε online λογαριασμό, που σημαίνει ότι εάν κάποιος χάσει το τηλέφωνο ή την κάρτα του, θα χάσει και τα χρήματά  του. Με άλλα λόγια, θα είναι σαν να χάνεις ένα πορτοφόλι με χαρτονομίσματα. Το ηλεκτρονικό δολάριο θα θεωρηθεί νόμιμο χρήμα και θα είναι λειτουργικά πανομοιότυπο με το φυσικό δολάριο.

Ο Rohan Grey, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Willamette, είπε ότι το νομοσχέδιο έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα πραγματικό ψηφιακό ανάλογο του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή η μορφή ηλεκτρονικών μετρητών θα υποστηρίζει συναλλαγές peer-to-peer και, δεδομένης της φύσης τους, θα υποστηρίζει πλήρως τον όρο της ανωνυμίας. Έτσι, θα διαφέρει από άλλες προτάσεις για το ψηφιακό δολάριο, οι οποίες βασίζονται σε stablecoins ή άλλα αποκεντρωμένα εργαλεία. Σημειώνεται πως τα blockchains έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν κάθε συναλλαγή και, επομένως, οποιαδήποτε συναλλαγή θα μπορούσε να συνδέεται με τον αποστολέα και τον παραλήπτη.