Έρχονται αλλαγές στα Google News: Τι θα εμφανίζεται και πόσο θα κοστίζει στη Google

Ο τεχνολογικός κολοσσός ενημέρωσε ότι θα εμφανίζει μόνο τα thumbnails των ειδησεογραφικών άρθρων, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να αποφύγει να πληρώνει τέλη στους εκδότες, εκτός και αν λάβει άδεια για να εμφανίζει περισσότερο περιεχόμενο δωρεάν.

Σε μία πρώτη αντίδραση στην Οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, η Google δηλώνει δεν θα πληρώνει για την προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα εμφανίζει μόνο τίτλους και εικόνες επισκόπησης (thumbnails) των ειδησεογραφικών άρθρων από εκδότες της ΕΕ στη Γαλλία, με στόχο να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας που θα εφαρμοστεί από τα τέλη του επόμενου μήνα, όταν η γαλλική νομοθεσία τεθεί σε εφαρμογή, σε συνέχεια μιας οδηγίας από την ΕΕ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση η Google δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε άδειες για να προβάλει περισσότερο περιεχόμενο που έχει πνευματική ιδιοκτησία, αλλά αντ’  αυτού οι εκδότες θα επιλέγουν πόση πληροφορία- συμπεριλαμβανομένων των snippets, θέλουν να δείξουν στο Google News. Το ότι η Google δεν θα προσφέρει πλέον κανένα απόσπασμα της ιστορίας σημαίνει ότι η Google μπορεί να αποφύγει να πληρώνει τέλη στους εκδότες, εκτός και αν λάβει άδεια για να τα εμφανίζει δωρεάν.

Η απόφαση είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή του Google News σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, αφότου το μπλοκ πέρασε μία οδηγία , σύμφωνα με την οποία οι εκδότες έχουν τη δύναμη να χρεώνουν για την εμφάνιση ειδησεογραφικού περιεχομένου που έχει πνευματικά δικαιώματα, γνωστό ως «snippets», το οποίο εμφανίζεται δωρεάν σε μηχανές αναζήτησης.

Η Γαλλία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ που θα εφαρμόσει την Οδηγία για το copyright.