Έρχονται αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Έρχονται αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Η συζήτηση για τη διανομή του ποσού που προέκυψε από το πλεόνασμα είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προηγούμενη Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, λόγω της τραγωδίας στην Δυτική Αττική. Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένταση και αντιπαράθεση για τις ευθύνες που κατά την αντιπολίτευση έχει η Περιφέρεια Αττικής για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως η διανομή του μερίσματος θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία αφού όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής) είχαν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

‘Δεν δίνουμε ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά αυτό που κάνουμε είναι μέρος της λύσης’ είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός των Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν. ‘Δεν λέμε τί να κάνουμε; Αυτοί είναι οι περιορισμοί, πάμε σπίτι μας. Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας”, κατέληξε ο κ.Τσακαλώτος.

Το λόγο ζήτησε και έλαβε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση ‘να έχει λιγότερο διχαστικό λόγο’.

‘Αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη τους μοιράζουν ψίχουλα. Πρόκειται για απόλυτο πολιτικό ξεπεσμό’ είπε στην παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Ο Γιώργος Σταθάκης
Για αποκλιμάκωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω της διασύνδεσης των νησιών μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκρούοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις ότι δεν αποτελεί κοινωνικό μέρισμα η απόδοση 360 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση για τις συγκεκριμένες χρεώσεις. “Σαφώς και είναι κοινωνικό μέρισμα. Η εναλλακτική λύση είναι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Είναι επιλογή της κυβέρνησης το μεγάλο συσσωρευμένο έλλειμμα να το αποδώσει τώρα και να μην πάμε σε αυξήσεις. Απορρίπτω ότι είναι κρατική ενίσχυση”, πρόσθεσε. ‘Τα ΥΚΩ τιμολογούνται σε σύνδεση με την κατανάλωση. Σαν μια σκάλα. Ο τρόπος αποτίμησης δημιουργεί δυσανάλογη αύξηση των ΥΚΩ. Η πρώτη αλλαγή που κάνουμε είναι ότι αυτή τη σκάλα την κάνουμε ευθεία. Εξομαλύνουμε αυτή την καμπύλη των ΥΚΩ για να γίνει δικαιότερη αποτίμηση και να αποφύγουμε φαινόμενα που είχαμε μέχρι τώρα’, συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Τιμολόγιο είπε ότι έρχονται δύο μεγάλες τομές. ‘Εισάγουμε μια δεύτερη κατηγορία που θα έχει 70% έκπτωση για τη στήριξη των πραγματικά κοινωνικά αδύνατων, που χρειάζονται στήριξη. Δίνουμε ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Η μια μεταρρύθμιση αφορά αυτούς που λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα. Όσοι λαμβάνουν σήμερα Κοινωνικό Τιμολόγιο εισάγεται και περιουσιακό κριτήριο”.

Δένδιας: Επίθεση στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση για την τραγωδία στη Δυτική Αττική

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέφερε τη συζήτηση στην τραγωδία της Μάνδρας. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεν οι ευθύνες των προηγούμενων χρόνων, αλλά τί έκανε η κυβέρνηση, ενώ ήξερε για την κακοκαιρία. ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την ευθύνη και την πολιτική πατρότητα της διοίκησης στην περιφέρεια. Ερωτώ: ‘Ηταν πρόγραμμα του συνδυασμού που κέρδισε τις εκλογές η αντιμετώπιση του προβλήματος; Εδώ και τρία χρόνια το είπατα, είπατε ότι θα λύσετε και αγνοήσετε εδώ και τρία χρόνια. Υπήρχαν ή όχι εκατομμύρια που δεν απορροφήθηκαν ή όχι; Είναι έτσι ή δεν είναι; Υπάρχει ευθύνη ή να ψάξουμε στο 1975; Είστε παντελώς ανεύθυνοι; Δεν έχετε καμία ευθύνη;”, είπε ανάμεσα σε άλλα.

Πηγή: news247.gr