Έρχονται αλλαγές στον ΚΟΚ: Θα εφαρμοστεί αναλογικότητα με βάση το εισόδημα

Έρχονται αλλαγές στον ΚΟΚ: Θα εφαρμοστεί αναλογικότητα με βάση το εισόδημα
(Ξένη δημοσίευση). Αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχο σε σχολικά λεωφορεία, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014.Εντατικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιούν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι Υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλη την επικράτεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR

Το υπουργείο εξετάζει μειωμένα πρόστιμα ακόμα και κατά 50%, που θα επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

Προχωρούν οι συζητήσεις στους κόλπους του υπουργείου Μεταφορών για την εφαρμογή αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Όπως φαίνεται, το υπουργείο εξετάζει μειωμένα πρόστιμα ακόμα και κατά 50%, που θα επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επιμένει στην αναλογικότητα των προστίμων και μιλώντας στην εφημερίδα εξηγεί ότι οι αλλαγές έχουν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τονίζει ότι θα επιδιωχθεί ευρύτερη συναίνεση και από τα υπόλοιπα κόμματα. 

Ο Νίκος Μαυραγάνης υπογραμμίζει ότι το εν λόγω σύστημα λειτουργεί με επιτυχία στις ΗΠΑ και ότι αναφορικά με τη σχέση της σύνδεσης του ύψους του προστίμου με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη η διάταξη δεν είναι αντισυνταγματική και η οικονομική κατάσταση του παραβάτη θα διαπιστώνεται μέσω Taxis.

Για παράδειγμα ένα πρόστιμο των 100 ευρώ έχει άλλη αξία για κάποιον με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο και άλλη για κάποιον με εισόδημα 50.000 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στις κύριες αλλαγές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι και η εφαρμογή της «αποπληρωμής» του προστίμου με κοινωνική εργασία έτσι ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνείδηση των παραβατών.

Σύμφωνα με το «Έθνος» δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόστιμα για πολύ επικίνδυνες παραβάσεις που οδηγούν σε τροχαία και βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για παραβίαση στοπ και ερυθρού σηματοδότη. Έτσι, στα 700 ευρώ θα παραμείνει το πρόστιμο για παραβίαση του κόκκινου και stop, στα 350 ευρώ για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στα 100 ευρώ για τη χρήση κινητού και από 200 ως και 2.000 ευρώ για τους οδηγούς που έχουν κάνει χρήση αλκοόλ.