Έρχονται αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Έρχονται αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
epaselect epa08397833 A flyover is conducted by US Navy Blue Angels and US Air Force Thunderbirds, near the US Capitol and National Mall in Washington, DC, USA, 02 May 2020. US President Donald J. Trump ordered US Navy Blue Angels and US Air Force Thunderbirds to conduct flyovers 'to salute frontline COVID-19 responders', according to a US Navy statement. The flyovers are being performed in Baltimore, Washington, DC, and Atlanta, 02 May. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα στέκεται η αφορμή για έκτακτες αποφάσεις στην Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ».

«Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες πηγές.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με διπλωματία και διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχθούμε ενέργειες που αποφασίζονται μονομερώς», δήλωσε.