Έρχονται εκλογικός και αναπτυξιακός νόμος- Τι θα προβλέπουν

Έρχονται εκλογικός και αναπτυξιακός νόμος- Τι θα προβλέπουν
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναμένεται η κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα δοθεί σήμερα για δημόσια διαβούλευση.

Η Βουλή θα βρίσκεται στο επίκεντρο και το φθινόπωρο λόγω του μπαράζ νομοσχεδίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάρτιση είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και η νομοθέτηση της ψήφου των ομογενών. Θα προηγηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ορόσημο αποτελεί η Συνταγματική Αναθεώρηση που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνει στην Βουλή ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι  ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνεται στον τόπο διαμονής τους, στις πρεσβείες και στα προξενεία της χώρας ή σε άλλα προκαθορισμένα σημεία στο εξωτερικό.

Για τον νέο εκλογικό νόμο υπάρχουν ήδη πολλές σκέψεις, τις οποίες επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Πιθανό είναι το σενάριο να αλλάξει το μπόνους των 50 εδρών που ισχύει σήμερα και να ισχύσει μια αναλογικότερη εκδοχή, που θα είναι κυμαινόμενη ανάλογα με το ποσοστό που θα παίρνει το πρώτο κόμμα. Πιθανή είναι επίσης και η αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 που ισχύει σήμερα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αλλάξει και το ποσοστό εισόδου στην Βουλή, από το 3% που είναι σήμερα στο 4% ή και στο 5%.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι πολύ πιθανόν να βρουν σύμφωνο και το Κίνημα Αλλαγής, οπότε να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που θα είναι απαραίτητες, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να ισχύσει η αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Μεγάλης σημασίας είναι και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο.  Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα Δευτέρα, για δημόσια διαβούλευση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης με απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω περιορισμού σταδίων και διοικητικών περιορισμών, ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με outsourcing ενώ θα περιέχονται κα διατάξεις για αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.

Πιθανότατα μαζί με τον Προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις.

Δείτε ακόμη: Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη και ο πρώτος μίνι απολογισμός στη ΔΕΘ