Έρχονται έλεγχοι κατά… «προτεραιότητα» από την Εφορία

Έρχονται έλεγχοι κατά… «προτεραιότητα» από την Εφορία

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν πλέον σε πρώτο πλάνο.

Προτεραιότητα παίρνουν πλέον για την εφορία όσες υποθέσεις συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να αποδώσουν μεγάλες εισπράξεις στο ταμείο, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν λάβει μεγάλες επιστροφές φόρου να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

Βασικό κριτήριο είναι πλέον η υψηλή πιθανότητα είσπραξης έναντι της υψηλής βεβαίωσης από την οποία έχουν «χορτάσει» οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΟΙΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με απόφασή του αλλάζει τον χάρτη των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του 2016.

Μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από σήμερα, τα κέντρα ελέγχου θα πρέπει να φτιάξουν νέες λίστες των φορολογικών υποθέσεων που παίρνουν προτεραιότητα. Στόχος να κλείσει η χρονιά με 4.000 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους και 18.000 μερικούς ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις ΔΟΥ.

Η γενική κατεύθυνση αφορά στην αξιολόγηση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου και την προτεραιοποίηση αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάσει αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας το πρόβλημα των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων. Τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, με βάση τα οποία θα βγει η λίστα προτεραιότητας στους ελέγχους, εστάλησαν στους προϊσταμένους των ελεγκτικών κέντρων πλην όμως -για ευνόητους λόγους- δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προσδιορίζονται οι ελεγκτικοί στόχοι. Το μοντέλο βασίζεται στον εντοπισμό, στην ανάλυση και στην εκτίμηση κινδύνων που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων από τη μη διενέργεια αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.

Μια σειρά από υποθέσεις όμως μπαίνουν σχεδόν αυτόματα στις λίστες προτεραιότητας του επόμενου τετραμήνου.

Πρόκειται κυρίως για υποθέσεις που σχετίζονται με τις επιστροφές φόρων, την ανάκτηση αφορολόγητων αποθεματικών αλλά και αυτές όπου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις ή υποθέσεις με έκδοση αποδείξεων και τήρηση βιβλίων.

Η απόφαση ορίζει ότι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει να προτάξουν, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο:

1. Υποθέσεις οι οποίες αφορούν επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Ειδικώς, οι υποθέσεις ελέγχου που αφορούν σε επιστροφές φόρων προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.

3. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων.

4. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.

5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α’ 250/20-12-2012), σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους.