Έρχονται οι θεσμοί και μαζί τους οι αποφάσεις για τα 2 δισ.

Έρχονται οι θεσμοί και μαζί τους οι αποφάσεις για τα 2 δισ.

Όλα τα σενάρια για τα νέα μέτρα - Ποια τα ανοιχτά μέτωπα.

 

Της Μαρίνας Φούντα

Σε ρυθμούς κουαρτέτου αναμένεται να κινείται από σήμερα η Αθήνα, καθώς καταφτάνουν οι επικεφαλής των δανειστών, στρώνοντας το χαλί για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος. Παρά το γεγονός πως η παραμονή των ξένων τεχνοκρατών στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τις 3 ημέρες, η έλευσή τους κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο μετά τις χθεσινές βόμβες ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων πως παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή την περασμένη Παρασκευή, η Αθήνα δεν έχει καλύψει το σύνολο των προαπαιτούμενων που απαιτούνται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, διεμήνυαν χθες οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην Αθήνα. Ο πρώτος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, η έγκριση για τη χορήγησή της προς την Αθήνα μετατίθεται – βάσει των αποκαλύψεων των ίδιων αξιωματούχων – για την επόμενη και δη την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

“Η απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πιθανότατα θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμη”, τόνισαν χαρακτηριστικά χθες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Όπως εξήγησαν, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Τετάρτης, θα χρειαστεί να εγκρίνουν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα. Ωστόσο η έγκριση αυτή δεν θα είναι σίγουρα η τελική.

Στο μεταξύ, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την κατάρτιση – συγγραφή της πρώτης λίστας, έχει ήδη φουντώσει η συζήτηση – και δη τα σενάρια – για το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται:

– Κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019, για το οποίο εκτιμάται πως ράβεται κοστούμι μέτρων άνω των 8 δισ. ευρώ.

– Σύνταξη – και κατάθεση στη βουλή – του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

– Ανατροπές στη φορολόγηση των αγροτών.

– Δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

– Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.

– Άνοιγμα επαγγελμάτων.

– Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

– Ανατροπές στα εργασιακά, με επίκεντρο την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Καυτή πατάτα παραμένει το μέτωπο του ασφαλιστικού, καθώς, παρά το γεγονός πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί, βάσει του νέου μνημονίου, πως από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα πρέπει για το 2016 να εξοικονομηθούν περί τα 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: news247.gr