Έρχονται νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων

Έρχονται νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων
People line up inside a tax office in Athens, Greece, June 25, 2015. Monthly reports by Greece's financial crimes units highlight just how common tax dodging is, from doctors to farmers to contractors and civil servants. That, and the prevalence of small- and medium-sized businesses and the self-employed, as well as the sizeable shadow economy, shows just how difficult it is to crack down on Greece's corruption and tax evasion, which leftist Prime Minister Alexis Tsipras has made one of his priorities. To match Insight EUROZONE-GREECE/TAXES REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTR4YXGO

Η επιβολή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Για άλλη μια φορά… αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των εισοδημάτων. Οι ανακοινώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη ότι θα δοθεί «έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν» παραπέμπει στο σχέδιο για το οποίο έχουν μιλήσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Στην παρούσα φάση, οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές, αφού οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για μειώσεις συντελεστών, κατά συνέπεια, οι κινήσεις περιορίζονται στην ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με τα έως τώρα σενάρια, ο βασικός προσανατολισμός είναι η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, που σήμερα φορολογούνται με τέσσερις διαφορετικές κλίμακες και προκαλούν απώλειες εσόδων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή ενιαίας κλίμακας, με αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Υπό αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι έρχονται αυξήσεις συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα, πιθανώς από 30.000 ευρώ και άνω, με «εργαλείο» την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα και πιθανή την επανεξέταση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Υπό κατάργηση φαίνεται πως είναι και οι τελευταίες εξαιρέσεις και φοροαπαλλαγές, που αφορούν κυρίως στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, πριν αποφασίσουν για το 2016, έρχεται ο βαρύς λογαριασμός του 2015, που καθυστέρησε λόγω εκλογών.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 2015, χωρίς καμία νέα ελάφρυνση. Ο φόρος φέτος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις. Ως τα μέσα του επόμενου μήνα, χιλιάδες νοικοκυριά θα μάθουν οριστικά αν θα εφαρμοστεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η κυβέρνηση θα βρει τελικά ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στα 20 λεπτά από 6 λεπτά το λίτρο, ενώ οι αγρότες θα πάρουν και νέα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω της αύξησης της προκαταβολή φόρου στο 55% από 27,5%. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει από ποια νησιά θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, θα «ψαλιδίσει» κατά 50% το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης, θα στείλει τα νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου στο 100% από 80%, αλλά και τα νέα εκκαθαριστικά του Φόρου Πολυτελείας στα Ι.Χ. με συντελεστή 13% από 10% (άνω των 2.500 κ.ε.).