Έρχονται πρυτάνεις – μάνατζερ στα ελληνικά πανεπιστήμια

Έρχονται πρυτάνεις – μάνατζερ στα ελληνικά πανεπιστήμια

Το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ κατά το πρότυπο των επιτυχημένων ξένων πανεπιστημίων.

Σε περίοδο προσαρμογής βρίσκονται οι ακαδημαϊκές κοινότητες της χώρας. Διανύουν ένα διάστημα κατά το οποίο με συγκρατημένη αισιοδοξία τείνουν υπέρ των δυνάμεων που υπόσχονταν ηρεμία, ασφάλεια, ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

Αιφνίδια, με αφορμή τα επεισόδια στο κεντρικό κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρέθηκαν οι «φυλές» των πανεπιστημιακών να σπαράζονται εκ νέου από εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαραθέσεις. Συνέβη τη στιγμή που οι νέοι πρυτάνεις των ΑΕΙ είχαν στραφεί στο κύριο διακύβευμα σήμερα για τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα: πώς να βρουν λεφτά εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Αν και τα καθημερινά και «αιώνια» προβλήματα τις φρενάρουν, οι διοικήσεις τους ετοιμάζονται να καθορίζουν πόσους φοιτητές θα υποδέχονται, ενώ στα πλάνα τους βρίσκονται πολλά φιλόδοξα σχέδια.

Πέντε επώνυμες έδρες δημιουργήθηκαν ήδη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο νέος πρύτανής του κ. Θεόδωρος Φορτσάκης φιλοδοξεί να τις κάνει 30 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ο πρύτανής του κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ήδη μετράει σειρά συμφωνιών με μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και ανεβαίνει… τρέχοντας τις σειρές στις παγκόσμιες επιστημονικές κατατάξεις. Μέσα στις 40 πρώτες business schools παγκοσμίως κατατάχθηκε πρόσφατα η αντίστοιχη σχολή του ΟΠΑ, οι πρυτανικές αρχές του οποίου παλεύουν ακόμη να διώξουν τους μικροπωλητές από το κεντρικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr