Έρχονται προσωρινές άδειες οδήγησης και «τσουχτερά» πρόστιμα για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων

Έρχονται προσωρινές άδειες οδήγησης και «τσουχτερά» πρόστιμα για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων
Εκπαιδευτές οδηγοί με τα οχήματα τους φτάνουν στη Βουλή, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα ζητώντας την άμεση επανέναρξη των εξετάσεων για την απόκτηση αδειών οδήγησης, Αθήνα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018. Οι εκπαιδευτές ζητούν να βρεθεί λύση για τους εξεταστές που εδώ και ενάμισι μήνα απέχουν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί πανελλαδικά να έχουν μείνει μετέωροι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Στη Βουλή συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις άδειες οδήγησης. Καθιερώνει μεταξύ άλλων την προσωρινή άδεια, ενώ διευκολύνονται οι κάτοικοι διπλωμάτων τρίτων χωρών να να οδηγούν στη χώρα. Προβλέπει επίσης τσουχτερά πρόστιμα για εισαγόμενα οχήματαμε πλαστά έγγραφα, αλλά και για κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων.  Ανοίγει το δρόμο για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών.

Αναλυτικότερα, για τις νέες άδειες οδήγησης προβλέπεται ότι για διάστημα 4 μηνών ο οδηγός που πέτυχε στις εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος θα μπορεί να οδηγεί με την προσωρινή άδεια που θα του χορηγείται ηλεκτρονικά μέχρι να χορηγηθεί η οριστική άδεια.

Πότε χορηγείται προσωρινή άδεια

Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή – και σε έντυπη μορφή κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών ή οδηγών: α) στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, είτε για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης, ή για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, β) σε όσους υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της, για έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, για προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, για άρση του κωδικού 114, για μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης και για περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Άλλες κρίσιμες ρυθμίσεις 

Με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, αν διαπιστωθούν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ανακολουθία χιλιομέτρων, ενώ επίσης δεν ολοκληρώνεται η έκδοση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας. Παρέχεται ακόμη, η δυνατότητα μίσθωσης φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν έχουν στοιχεία κυκλοφορίας, με στόχο την εξοικονόμηση για τις μισθώτριες εταιρείες, καθώς αποτελεί μια μορφή ανανέωσης του στόλου με ταυτόχρονο περιβαλλοντικό όφελος.

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να εκτελούν αστικό έργο. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ.

Τέλος, μπαίνει όριο ηλικίας στα τουριστικά λεωφορεία: Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, τα τουριστικά λεωφορεία αποσύρονται από την κυκλοφορία μόλις κλείσουν τα 27 έτη. Αντίστοιχα, σε κυκλοφορία μπορούν να τεθούν καινούρια ή μεταχειρισμένα λεωφορεία με ηλικία έως 5 έτη.

Σε περίπτωση αντικατάστασης τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να αποκτήσει κάποιο καινούριο όχημα ή κάποιο μεταχειρισμένο με ηλικία έως 15 έτη

Πρόστιμα για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων

Μετά και το πρόσφατο περιστατικό κακοκαιρίας και διακοπής της κυκλοφορίας στη Μαλακάσα, στο σχέδιο νόμου, με συγκεκριμένη διάταξη, προβλέπονται βαριές κυρώσεις σε φορείς αλλά και ιδιώτες, με ευθύνη των οποίων διακόπτεται η κυκλοφορία (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή βλάβης οδικής υποδομής) σε οποιοδήποτε τμήμα του βασικού και του δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των χρηστών, την δημιουργία καταστάσεων διακινδύνευσης της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Κατ’ εξαίρεση, η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ή τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους παραχωρησιούχους για τη λειτουργία και συντήρηση τμημάτων του βασικού εθνικού οδικού δικτύου, και αποκλειστικά υπό τους προβλεπόμενους όρους και στην απολύτως αναγκαία έκταση.

Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται στους υπευθύνους πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, αναλόγως με την βαρύτητα του περιστατικού (διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας, έκτασης και συνεπειών). Επίσης, σε περίπτωση που προκύπτουν ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, θα κινείται η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων.