Μήπως ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τα ΜΜΕ όπως τα γνωρίζαμε;

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τα ΜΜΕ όπως τα γνωρίζαμε;

Γιατί δεν υπάρχουν όρια στις συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών μέσων ενημέρωσης.

Η προσφορά εξαγοράς του Ρούπερτ Μέρντοχ για το Sky της Μ. Βρετανίας αναμένεται να ωθήσει τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές εταιρείες ΜΜΕ να κάνουν τις δικές τους προσφορές για την επίτευξη του μεγέθους που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Netflix, για όλο και πιο ακριβά προγράμματα.

Ενώ η προσφορά της Twenty-First Century Fox για το Sky δεν έχει κριθεί, τραπεζίτες και πηγές του χώρου αναμένουν ότι θα αποκτήσει τον έλεγχο της συνδρομητικής τηλεόρασης, με δίκτυο 22 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία και θα αποτελέσει έναυσμα για πολλές άλλες συγχωνεύσεις.

Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, όπως του ITV, του ProSieben, και του Ομίλου RTL έχει μέχρι στιγμής καθυστερήσει, γιατί οι εταιρείες ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές εστιάζοντας στην εγχώρια αγορά τους.

Ωστόσο, η ταχεία εμφάνιση παγκόσμιων παικτών, όπως η Netflix και η Amazon σημαίνει ότι το μέγεθος καθίσταται ζωτικής σημασίας για την αγορά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας περιεχομένου. Η απόφαση του Sky να ενοποιήσει το Sky Italia και Sky Deutschland ήταν μια πρώτη κίνηση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και από άλλους, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.

Οι επιχειρηματικές προοπτικές για ολοκληρωμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κινητών, της επικοινωνίας σταθερής τηλεφωνίας και υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης αναδεικνύεται από τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, η οποία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του καναλιού συνδρομητικής τηλεόρασης Canal+ αν η ιδιοκτήτρια εταιρεία Vivendi είναι πρόθυμη να πουλήσει.

Αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση θα έμοιαζε με τη εξαγορά από την Telefonica της εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης Digital + στην Ισπανία και ότι η Orange θα ωφεληθεί από τις συνέργειες κόστους σε τομείς όπως τα κέντρα κλήσεων, η τιμολόγηση των πελατών, το μάρκετινγκ και τα γενικά εταιρικά έξοδα.

Στην Ιταλία, ο πρόεδρος και μέτοχος της Vivendi, Βίνσεντ Μπολόρε, επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπολόρε, ο οποίος ελέγχει τη Vivendi και κατέχει το 24% στην Telecom Italia μέσω της Vivendi, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις εταιρείες συμμετοχών του για περισσότερες εξαγορές στην Ευρώπη, ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο Reuters.

Διαβάστε ακόμη:

Netflix: Το αουτσάιντερ που μπήκε στο μάτι του Χόλιγουντ