Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ

Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (Α) μιλάει δίπλα στον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργο Λακκότρυπη (Δ), στο συνέδριο του Economist, με θέμα: "Η Ευρώπη: αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα", στο Λαγονήσι, κοντά στην Αθήνα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις για το μέλλον της επιχείρησης που θα ανακοινωθούν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε να εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι εθνικό

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ ήρθαμε να συζητήσουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμόπουλος εισερχόμενος στο υπουργείο για τη συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με τον υπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, «ο υπουργός δέχθηκε αίτημά μας για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ το οποίο είναι εθνικό ζήτημα. Δεν προσφέρεται για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και θα συζητήσουμε τα νέα σχέδια για πλήρη σωτηρία της επιχείρησης και περιμένουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πολίτες. Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καράς ανέφερε ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε δεινή θέση και χρειάζεται ομαλή μετάβαση προς όφελος της επιχείρησης, των πολιτών και των εργαζόμενων. Θα ακούσουμε τον υπουργό, θα λειτουργήσουν τα όργανα και θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις» τόνισε.

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.

«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. «Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια». Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.

Πάντως τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπή σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει, με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης να επισημαίνει πως από το 2015 το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις πέρσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας ενώ υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.

Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου – στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019 και για ταχεία επίσης έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι» υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison, Ροβέρτο Πότι (Roberto Poti). Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο και η αγορά συνολικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε κατανόηση για τις βλάβες.