Έρχονται τα …έξυπνα ρούχα που θα αλληλεπιδρούν με τις συσκευές σας

Έρχονται τα …έξυπνα ρούχα που θα αλληλεπιδρούν με τις συσκευές σας

Η Google και η Levi’s συνασπίζονται για να φτιάξουν ψηφιακά συνδεδεμένο ρουχισμό.

Η ομάδα Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google, γνωστή και ως ATAP, εργάζεται πάνω σε ένα ύφασμα που μπορεί να αισθανθεί χειρονομίες αφής. Χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος αγώγιμου νήματος και ραμμένων multitouch πάνελ, σκοπό έχει να μετατρέψει τα κανονικά ρούχα σε διαδραστικές συσκευές.

Φορώντας ρούχα φτιαγμένα από τέτοια υφάσματα, θα μπορείτε να σύρετε το χέρι σας πάνω από το μανίκι μιας ζακέτας ή στο πλάι του τζιν σας για να βάλετε στο αθόρυβο το τηλέφωνό σας. Ή να κάνετε ένα τραγούδι να αρχίσει να παίζει κουνώντας, κυριολεκτικά, το δαχτυλάκι σας.

Η πρωτοβουλία, με την ονομασία Project Jacquard, ανακοινώθηκε επίσημα στο πρόσφατο, ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google. Η Levi’s είναι ο πρώτος επίσημος συνεργάτης ρουχισμού, και οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν από κοινού να σχεδιάζουν και να πειραματίζονται με έξυπνα ρούχα.

Και μπορεί να μην ανακοίνωσαν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε τα έξυπνα ρούχα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα, αλλά ο επικεφαλής καινοτομίας προϊόντων της Levi’s, Πολ Ντίλλινγκερ, δήλωσε ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη και διασκεδαστική.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία έχει προσπαθήσει να κάνει αγώγιμο ύφασμα, αλλά η Google σκέφτεται σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κλάδος ειδών ένδυσης παράγει 19 δισεκατομμύρια ενδύματα το χρόνο, 150 φορές τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας να αλλάξει μόνο για μας, ακόμη κι αν είμαστε η Google», δήλωσε ο Ιβάν Πουπίρεφ της Google. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλωστοϋφαντουργία».

Για να προχωρήσει το όλο πρότζεκτ πέρα από το στάδιο του νεωτερισμού, στην πράξη, απαιτείται ένα νήμα που να μπορεί απρόσκοπτα να λειτουργήσει στα υπάρχοντα κλωστοϋφαντουργικά μηχανήματα. Η ATAP εργάζεται μαζί με ειδικούς στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας σε μέρη όπως η Ιαπωνία για να δημιουργήσει ένα αγώγιμο νήμα που να μπορεί να αντέξει τη βιομηχανική διαδικασία ύφανσης, και επίσης να φαίνεται αρκετά καλό για να φτιαχτούν πραγματικά ρούχα απ’ αυτό.

Η Levi’s είπε ότι τα έξυπνα ρούχα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον πραγματικό κόσμο γύρω τους, αντί να κοιτάζουν συνεχώς τις τηλεφωνικές συσκευές τους.

Επί σκηνής, ο Πουπίρεφ φορούσε ένα φαινομενικά κανονικό μπεζ σακάκι φτιαγμένο από ράφτες στο Λονδίνο. Το ύφασμα στο σακάκι ήταν 85% βαμβάκι και 15% Project Jacquard. Και καθώς εκείνος κουνούσε το χέρι του πάνω από τον ώμο, μια κοντινή οθόνη έδειχνε τις πληροφορίες που συλλέγονταν από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες.

Η συνεργασία με γνωστούς σχεδιαστές μόδας, με προοπτική τη μαζική παραγωγή, σημαίνει ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα mainstream.

«Δεν θα το αποκαλούμε φορετή συσκευή, αλλά …σακάκι», κατέληξε ο Πουπίρεφ.