Έρχονται τα «μαντάτα» για την ύφεση το 2020 – Νέα μέτρα με «κόφτες»

 Έρχονται τα «μαντάτα» για την ύφεση το 2020 – Νέα μέτρα με «κόφτες»
Κόσμος, φορώντας προστατευτική μάσκα, εισέρχεται στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, Δευτέρα 4 Μαϊου 2020. Αίρονται από σήμερα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση. Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα οι ανακοινώσεις «βαρόμετρο» για το ΑΕΠ του 2020. Το νέο τρίπτυχο «ασπίδα» για την οικονομία. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Αγωνία στην αγορά. 

Γιώργος Αλεξάκης

Σήμερα αντί για τη Δευτέρα αναμένεται η ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να δημοσιοποιήσει τις καταγραφές της για την ύφεση του 2020, που αποτελεί τη «βάση» για να εκτιμηθεί η πορεία της οικονομίας το 2021, αλλά και να εξεταστεί εάν το σενάριο του προϋπολογισμού «περπατάει».

Η πεποίθηση είναι ότι η βουτιά του ΑΕΠ είναι γύρω στο 10% και πάνω εκεί θα προσμετρηθεί το πόσο επηρεάζει το παρατεταμένο lockdown την οικονομία. Ήδη το λιανεμπόριο υπολειτουργεί από το Νοέμβριο ενώ ούτε λόγος για τουρισμό, πολιτισμό, εστίαση και αθλητισμό. Ουσιαστικά ο «πάγος» που έχει επιβληθεί στην οικονομία ή πιο σωστά σε ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργεί ένα έντονα αρνητικό υπόστρωμα .

Κι όλα δείχνουν ότι πανελλαδικά πλέον η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα σχεδόν για όλο το Μάρτη ανατρέποντας πλήρως τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου άρα και συνολικά του έτους. Πλέον η στάθμιση που γίνεται παραπέμπει σε πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 2 δις ευρώ αν αυτή η καραντίνα παραταθεί ως τις 23 του μήνα και άρα με δεδομένο ότι έχουν χαθεί ήδη δυο μήνες η ύφεση το πρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά παραπάνω από τις σημερινές ανακοινώσεις.

Άλλωστε όπως είπε χτες  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο «Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance» κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισεκατομμυρίων, λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο αναγκαίο δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Όπως, υπογράμμισε ο ίδιος, η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλείδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη του εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό μετά και τα νέα για το ΑΕΠ ήδη σχεδιάζεται η επόμενη μέρα των μέτρων που θα κινούνται σε τρεις άξονες:

  • 1 δισ. ευρώ από την Επιστρεπτέα 7
  • 500 εκατ. Ευρώ από την επιδότηση πάγιων δαπανών
  • 300 εκατ. Ευρώ από την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

ενώ παράλληλα «τρέχουν» τα προγράμματα των Περιφερειών για τις μικρομεσαίες, το πρόγραμμα των 460 εκατ. Ευρώ για την εγγυημένη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ φαντάζει αναπόφευκτη η παράταση και τον Απρίλιο του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του «κουρέματος» των ενοικίων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr