Έρχονται τα POS για περισσότερους – Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθεί η τελική πρόταση.

Επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων POS. Προς το παρόν, όμως, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός POS τα ταξί και τα περίπτερα. Οι νέες διατάξεις που έρχονται στη Βουλή για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και η μείωση του ορίου της χρήσης μετρητών για τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, φέρνουν αλλαγές και στην χρήση του POS.

Τα επαγγέλματα

Η υποχρεωτική χρήση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων θα επεκταθεί στους εναπομείναντες κλάδους που παρουσιάζουν κάποιον αξιόλογο τζίρο παροχής υπηρεσιών σε λιανική βάση και περιλαμβάνουν:

  • τους παιδικούς σταθμούς και γενικότερα τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής
  • τις εταιρείες και επαγγελματίες επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης
  • τις ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής

Το πρόστιμο

H μη εγκατάσταση συσκευής POS όταν- αυτή είναι υποχρεωτική- συνεπάγεται στην επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ για τον επαγγελματία ή την επιχείρηση που έχει παρανομήσει. Η υπουργική απόφαση θα δίνει 4μηνη προθεσμία στις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν τη συσκευή POS.

Στις 15 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS.

Για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν θα δηλώσουν εμπρόθεσμα επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet και θα εντοπισθούν από τη φορολογική διοίκηση, εγκυμονεί πρόστιμο 1.000 ευρώ καθώς και 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα