Έρευνα Covid Control: Το 50% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα προσβληθεί από κορωνοϊό

Έρευνα Covid Control: Το 50% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα προσβληθεί από κορωνοϊό
Υπάλληλοι, φορώντας προστατευτικές στολές και μάσκες, απολυμάνουν τον χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, Αθήνα Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, ως μέτρο πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά η δουλειά-μισθός-εισόδημα του από την πανδημία ενώ το 55% εκτιμά πως οι ισχύοντες περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Μέχρι το καλοκαίρι θα διαρκέσει η καραντίνα της χώρας στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ένα σημαντικό μέρος των πολιτών θεωρεί πως απαιτείται η λήψη και άλλων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την 4η πανελλαδική έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από 27/3/2020 έως 31/3/2020. Η πραγματοποίηση της έρευνας σέβεται απόλυτα το #Μένουμε Σπίτι και τα αποτελέσματά της εξάγονται με την χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων για την αμιγώς ηλεκτρονική συμμετοχή των ερωτώμενων.

Ειδικότερα, το 50% εκτιμά ως πολύ-αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορωνοϊό, έναντι του 42% που το θεωρεί ως ενδεχόμενο λίγο-καθόλου πιθανό και του 8% που δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Το 67% παρακολουθεί καθημερινά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου

Το 67% απαντά πως παρακολουθεί καθημερινά την τηλεοπτική ενημέρωση για την πορεία της νόσου (Τσιόδρα/Χαρδαλιά), το 21% την βλέπει δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ.

Αυτή την ενημέρωση το 86% την κρίνει ως επαρκή και τεκμηριωμένη, μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το 8% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Τα «εύσημα» της πλειοψηφίας του 51% λαμβάνει για την κάλυψη του ζητήματος του κορωνοϊού η ελληνική τηλεόραση, ενώ το 35% απαντά πως η τηλεόραση χειρίζεται το θέμα το ίδιο με άλλες φορές στο παρελθόν, το 10% χειρότερα από το παρελθόν και το 4% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Θετική αποδοχή από το 87% των ενεργειών του πρωθυπουργού

Τις ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κ.λπ.) τις κρίνει ως θετικές το 87%, το 10% αρνητικές-μάλλον αρνητικές και το 3% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 54% θεωρεί πως ήταν απαραίτητη και οι περιορισμοί αυτοί είναι οι κατάλληλοι, το 37% ζητά επιπλέον μέτρα, το 7% απαντά πως δεν ήταν απαραίτητη και το 2% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Το 87% αύξησε την προσωπική υγιεινή

Το 87% αύξησε την προσωπική του υγιεινή (συχνότερο μπάνιο, λούσιμο, πλύσιμο χεριών κλπ.), ενώ το 13% δεν την αύξησε.

Παράλληλα, το 75% διατηρεί απόσταση 2 μέτρων από τους ανθρώπους που συναντά έξω από το σπίτι του, το 22% μερικές φορές ξεχνιέται και το 3% δεν διατηρεί απόσταση.

Το 73% καταγράφει ζημιές σε εργασία- εισόδημα

Το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά η δουλειά-μισθός-εισόδημα του από την πανδημία, το 26% όχι-μάλλον όχι και το 2% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Τέλος, το 55% εκτιμά πως οι ισχύοντες περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι, το 30% μέχρι το τέλος Απριλίου, το 10% μέχρι το τέλος του έτους και το 5% ακόμη ένα χρόνο ή και περισσότερο.