Έρευνα: Δεν υπάρχουν πια όρια στο πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος

Έρευνα: Δεν υπάρχουν πια όρια στο πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος

Μια νέα έρευνα μόλις επανάφερε μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις των βιοεπιστημών: Υπάρχει ένα καθορισμένο όριο στο πόσο μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι;

του Sy Mukherjee

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, λέει ότι ίσως και να μην υπάρχει τέτοιο όριο. Οι ερευνητές εξέτασαν έναν πληθυσμό περίπου 4.000 Ιταλών που ήταν ηλικίας 105 ετών και άνω. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ουσιαστικά σταθεροποιείται μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο για αυτά τα «υπέρ-ηλικιωμένα» άτομα.

Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται σταδιακά όσο μεγαλύτερος γίνεται κάποιος, ειδικά καθώς αυτός φτάνει στα ογδόντα και στα ενενήντα του. Όμως, όπως επισημαίνει η Ελιζαμπέτα Μπαρμπι του Πανεπιστημίου Sapienza και ο Francesco Lagona του Πανεπιστημίου της Ρώμης, όταν ένας άνθρωπος φτάσει στην ηλικία των 105 ετών, οι πιθανότητες να πεθάνει μέσα στο επόμενο έτος μειώνονται ουσιαστικά στο 50%.

Οι ερευνητές τόνισαν την ποιότητα του συνόλου των δεδομένων τους, υποστηρίζοντας ότι οι δικές τους «εκτιμήσεις είναι απαλλαγμένες από τεχνικές συσσωμάτωσης που περιόριζαν τις προηγούμενες μελέτες και παρέχουν τις καλύτερες ενδείξεις μέχρι σήμερα για την ύπαρξη σταθερών επιπέδων θνησιμότητας στις πολύ μεγάλες ηλικίες». Αν εμφανίζονται σταθερά επίπεδα θνησιμότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες, αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι ο θάνατος δεν πρέπει σώνει και καλά να είναι αναπόφευκτος.

Δεν έχουν καταλήξει όλοι οι επιστήμονες στο συμπέρασμα αυτό. Για παράδειγμα, μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης ανέλυσε τις ηλικίες των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στον κόσμο και προσδιόρισε το μέγιστο όριο ζωής κάπου μεταξύ 115 και 125 ετών.

Σημειώστε ότι ο γηραιότερος άνθρωπος στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν μια Γαλλίδα κυρία με το όνομα Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997.

«Αναλύοντας τα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα, δείξαμε ότι οι βελτιώσεις στην επιβίωση ανάλογα με την ηλικία τείνουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 100 ετών κι ότι η ηλικία θανάτου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο δεν έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1990. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής των ανθρώπων είναι σταθερή και υπόκειται σε φυσικούς περιορισμούς», έγραψαν οι ερευνητές της Σχολής Albert Einstein στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε το 2016.