Έρευνα δείχνει πως κάθε συναλλαγή καταναλώνει πάνω από 100 δολάρια σε ηλεκτρική ενέργεια

Έρευνα δείχνει πως κάθε συναλλαγή καταναλώνει πάνω από 100 δολάρια σε ηλεκτρική ενέργεια
pexels

Η μελέτη από το βρετανικό οικονομικό site MoneySuperMarket, που υπολογίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κάθε συναλλαγής Bitcoin, έρχεται σαν πλήγμα σε εκείνους που επιμένουν ότι κάποια μέρα θα χρησιμεύσει ως ένα ευρέως διαδεδομένο νόμισμα που θα μετατρέψει την αγορά και την πώληση πραγμάτων πιο γρήγορη και φθηνότερη.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι κάθε συναλλαγή με Bitcoin καταναλώνει 1.173 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, αυτός είναι ο όγκος ενέργειας που θα μπορούσε να «τροφοδοτήσει ένα τυπικό αμερικανικό σπίτι για έξι εβδομάδες». Η εξόρυξη Bitcoin που επιτρέπει την αγορά, την πώληση ή τη μεταφορά, χρησιμοποιεί μια μάζα ηλεκτρικής ενέργειας που κοστίζει 176 δολάρια. Αριθμός, ο οποίος, βασίζεται σε ένα μέσο παγκόσμιο κόστος ανά kWh 9,0 σεντς τους τελευταίους 12 μήνες.

Αν και η αποκάλυψη ότι το δίκτυο Bitcoin καταναλώνει 100 δολάρια επιπλέον σε ηλεκτρική ενέργεια, τη στιγμή που μια εταιρεία πιστωτικών καρτών χρησιμοποιεί μερικές πένες για μια συναλλαγή, η εκτίμηση των 176 δολαρίων φαίνεται πολύ υψηλή. Ο Ολλανδός οικονομολόγος Alex de Vries, του οποίου η ιστοσελίδα Digiconomist παρακολουθεί το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin, υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι το όριο των 9 σεντς για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπολογίζω ότι ο μέσος όρος για τους εξορύκτες Bitcoin είναι 5 σεντς», λέει. “Και αυτός είναι ένας υψηλός αριθμός. Πολλοί παράγουν σε χώρες εξαιρετικά χαμηλού κόστους με 3 ή 4 σεντ.”

Ένας αριθμός 9 σεντς ανά kWh θα έθετε επίσης τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κοπή κάθε Bitcoin στα 35.000 δολάρια. Όμως, το πραγματικό κόστος είναι πολύ μικρότερο. Από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 έως τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Bitcoin ανταλασσόταν μεταξύ 11.000 και 35.000 δολαρίων, ωστόσο οι ανθρακωρύχοι εξακολουθούσαν να τροφοδοτούν μανιωδώς τα ράφια των υπολογιστών ASIC τους για να κερδίσουν περισσότερα νομίσματα. Τα ορυχεία θα είχαν κλείσει εάν αντιλαμβάνονταν ότι πλήρωναν περισσότερο σε ηλεκτρική ενέργεια δημιουργώντας το προϊόν τους από όσο θα μπορούσαν να το πουλήσουν.

Αν μειωθεί ο αριθμός του MoneySuperMarket από 9 σεντς ανά kWh, στα 5 σεντ που προτιμά ο de Vries, αυτό θα έθετε το μέσο κόστος παραγωγής ενός νομίσματος σε περίπου 19.000 δολάρια, το οποίο φαίνεται λογικό (και υπογραμμίζει τη γιγαντιαία κερδοφορία του κλάδου, καθώς η τιμή κυμαίνεται πάνω από το τριπλάσιο αυτού του επιπέδου). Στα 5 σεντς, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά συναλλαγή θα μειωνόταν από 176 δολάρια σε περίπου 100 δολάρια.

Η εκπληκτική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το Bitcoin για μία μόνο συναλλαγή, και το κόστος αυτής της ισχύος, εγείρει ένα βασικό ερώτημα. Είναι η δημιουργία ενός «νομίσματος» με την κατανάλωση όλης αυτής της ενέργειας ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο; Το μειονέκτημα του Bitcoin είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι πεπερασμένη και μια οικογένεια ή μια επιχείρηση δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Σε πολλές χώρες, η εξόρυξη Bitcoin προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Το Καζακστάν, ένας από τους κορυφαίους κόμβους εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και κορυφαίος προορισμός για παραγωγούς που εκτοπίστηκαν από το lockdown στην Κίνα, υφίσταται διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την ξαφνική έκρηξη της βιομηχανίας εντός των συνόρων του. Η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε τους παραγωγούς στο ένα κλάσμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ιράν έχει επίσης υποστεί σοβαρές ελλείψεις που οδήγησαν στην εκδίωξη παραγωγών, και η μικρή Αμπχαζία κάνει επιδρομές σε ορυχεία –πολλά από αυτά παράνομα– για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση. Το Ελ Σαλβαδόρ υπόσχεται να επιδοτήσει τους νεοφερμένους ανθρακωρύχους που αποστρατεύονται εκεί, παρόλο που εισάγει το 30% της ηλεκτρικής του ενέργειας. Δεδομένου ότι το δίκτυό του λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, μια εισροή ανθρακωρύχων θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να εισάγει περισσότερους χυμούς, σε υψηλότερη τιμή από την ηλεκτρική ενέργεια που δημιουργεί εσωτερικά χρησιμοποιώντας τη γεωθερμική της ενέργεια που τροφοδοτείται από ηφαίστεια.

«Οι ανθρακωρύχοι που φεύγουν από αυτές τις χώρες θα χρειαστεί να μετακομίσουν σε άλλα μέρη, και τότε θα αποσταθεροποιήσουν το δίκτυο σε αυτά τα νέα κράτη. Κοιτάμε μια κυλιόμενη καταστροφή», υποστηρίζει ο de Vries. Η μεγαλύτερη απειλή για το Bitcoin μπορεί να μην είναι το αποτύπωμά του άνθρακα αλλά το βάρος του στην υπερφόρτωση των ηλεκτρικών δικτύων σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει. Καθώς σπίτια σκοτεινιάζουν και εργοστάσια κλείνουν, οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να αναλάβουν δράση, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας σοβαρά την εξόρυξη.

Καθώς η συζήτηση για το κατά πόσο το Bitcoin είναι «βιώσιμο» ανοίγει, το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται είναι το εάν είναι επιθυμητό ένα επιχειρηματικό πρότυπο που μπορεί να αφαιρέσει την εξουσία μιας χώρας από οικογένειες και επιχειρήσεις που τη χρειάζονται για να επιβιώσουν.