Έρευνα για δραστηριότητες της Pfizer στην Κίνα ζητούν οι ΗΠΑ

Έρευνα για δραστηριότητες της Pfizer στην Κίνα ζητούν οι ΗΠΑ
epa06882053 A view of a sign at Pfizer's headquarters in New York, New York, USA, 11 July 2018. The company announced on Tuesday plans to delay raising the prices on a number its drugs one day after US President Trump accused the company by name of raising prices on drugs "for no reason". EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά των δραστηριοτήτων διαφθοράς στο εξωτερικό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ζητούν έγγραφα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Κίνα.

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer Inc έλαβε ανεπίσημα αιτήματα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Ελέγχου Χρηματιστηριακών Συναλλαγών (SEC) για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της στην Κίνα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά των δραστηριοτήτων διαφθοράς στο εξωτερικό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), που ελέγχει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ζητούν έγγραφα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Κίνα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε η Pfizer, προσθέτοντας ότι ετοιμάζει φακέλους εγγράφων σχετικά με τα παραπάνω αιτήματα έρευνας.

Το 2012, η Pfizer είχε συμφωνήσει να καταβάλει ποσό 26,3 εκατομμυρίων δολαρίων στη SEC, στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με την αμερικανική κυβέρνηση, μετά τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες πληρωμές ώστε να κάνει δουλειές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, στη Βουλγαρία, στην Κίνα, αλλά και στην Ιταλία.

Η σχετική αμερικανική νομοθεσία (The 1977 Foreign Corrupt Practices Act) καθιστά παράνομη πράξη για τις αμερικανικές και ξένες εταιρίες (οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ) τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων σε ξένες χώρες.