Έρευνα για τη διαρροή δεδομένων από το Facebook ετοιμάζει η Ιρλανδία

Έρευνα για τη διαρροή δεδομένων από το Facebook ετοιμάζει η Ιρλανδία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χάκερ είχαν κλέψει «κλειδιά» που τους έδωσαν πρόσβαση σε λογαριασμούς 50 εκατ. χρηστών.

Επίσημη έρευνα ξεκίνησε η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας σχετικά με την πρόσφατη διαρροή δεδομένων από το Facebook, η οποία επηρέασε σχεδόν 50 εκατ. λογαριασμούς.

Την Τρίτη η Επιτροπή δήλωνε ότι προετοιμαζόταν και εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη διεξοδική έρευνα.

«Θα ερευνηθεί αν το Facebook συμμορφώνεται στους κανόνες της GDPR για εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα που επεξεργάζεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με το CNBC.

Υπό τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, η εταιρεία εκτίθεται σε τεράστια πρόστιμα για σοβαρές διαρροές δεδομένων. Οι εταιρείες στις οποίες σημειώνεται απώλεια προσωπικών στοιχείων πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που το ανακάλυψαν, κάτι που το Facebook δείχνει να έχει κάνει.

Την ίδια ώρα, η οικονομική τιμωρία είναι σοβαρή. Το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να δεχθεί το δίκτυο είναι 4% του ετήσιου, παγκόσμιου τζίρου του. Την περασμένη χρονιά είχε 40,65 δισ. δολάρια σε έσοδα, οπότε το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει περίπου το 1,63 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χάκερ είχαν κλέψει «κλειδιά» που τους έδωσαν πρόσβαση σε λογαριασμούς 50 εκατ. χρηστών. Λιγότερο από 10% των χρηστών που δυνητικά επηρεάστηκαν ήταν στην ΕΕ, σύμφωνα με την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή.