Έρευνα για τις ενέργειες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας ζητά ο ΟΗΕ

Έρευνα για τις ενέργειες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας ζητά ο ΟΗΕ

«Οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν» είπε η Ύπατη Αρμοστής.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο κατά τις συγκρούσεις που στοίχισαν χθες τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

«Όλοι αυτοί που θα βρεθούν ένοχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε η Πιλάι, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική και αξιόπιστη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας».

Η υπεύθυνη του ΟΗΕ επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει υπερβολικά ανάλογα με την πηγή. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για περισσότερους από 2.000 νεκρούς, τόνισε.

Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται το νόμο και πρέπει να ενεργούν σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά», υπογράμμισε. «Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε δημόσια και θρησκευτικά κτίρια από τους αντιπάλους της κυβέρνησης», ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές».

Για την αξιωματούχο του ΟΗΕ, «τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης έδειξαν πόσο επικίνδυνα έχει πολωθεί η Αίγυπτος». Εξέφρασε τη λύπη της για «την απώλεια των ανθρώπινων ζωών» και απηύθυνε έκκληση προς όλους στην Αίγυπτο «να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου απ’ αυτή τη βία».

«Ζητώ από τις αιγυπτιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας να δρουν με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ